Club van de maand: RAF Sport Lelystad

Verschenen in Bodylife nummer 1 2017

De zes zekerheden van RAF Sport Lelystad

Toen Roel Velstra in juli 2015 startte met RAF Sport in Lelystad, vroeg hij zich af hoe hij met zijn club zich zou kunnen onderscheiden in de overvolle fitnessmarkt. "Natuurlijk roept iedereen dat ze de beste begeleiding geven, maar daarmee onderscheidt je je niet meer in de markt. Wel met goede service en diensten", is de overtuiging van Roel.


Met zijn ervaring als clubeigenaar in Weesp, docent Fit!vak opleidingen en docent aan het Sportcollege in Flevoland, heeft Roel vooral geleerd wat je wel en wat je vooral niet moet doen. Roel Velstra: "Ik ben van mening dat de geijkte methoden niet meer werken. Vandaar het plan met de zes zekerheden: intake, voeding, begeleidt trainen, permanente begeleiding in de fitnesszaal, regelmatige evaluatie en - last but not least - individueel trainen op hartslag. Hiermee trainen de leden altijd op hun eigen niveau en hun eigen intensiteit,"

Snelle groei

Een concept dat aansloeg, getuige de vele lovende reacties op Facebook. "Persoonlijke aandacht, mooie schema's en meetmomenten", schreef iemand. "Roel en zijn team houden je goed in de gaten en sturen bij waar nodig." Sinds de oprichting is RAF Sport Lelystad snel gegroeid. Dit voornamelijk via mond-tot-mondreclame en erg weinig opzeggingen", zegt Roel. “Er wordt erg veel tijd geïnvesteerd in de persoonlijke benadering van de leden. Ook als leden bijvoorbeeld al veertien dagen niet zijn geweest, worden ze gebeld om ze juist in beweging te houden. Nu, anderhalf jaar later, hebben we het punt bereikt dat we zelfs een ledenstop hebben moeten invoeren. Afgelopen tijd hebben we mensen moeten teleurstellen en op een wachtlijst gezet. Het is wel een luxe probleem, waar ik overigens erg blij mee ben." Binnen vier maanden hoopt Roel een nieuwe ruimte te openen van nog eens 500 vierkante meter, die hij net als het eerste gedeelte samen met zijn vader en broer zelf bouwt. "Ik heb eens een berekening laten maken wat het zou kosten als ik het laat doen door een aannemer en de inrichting door een leverancier. Dan praat je over tonnen. Ik stop het geld liever in een goede begeleiding en persoonlijke benadering dan in dure apparatuur met trendy schermen." De apparatuur die RAF Sport heeft, is helemaal niet bijzonder. Je vindt deze in ieder ander fitnesscentrum. "Het is allemaal tweedehands, refurbished apparatuur dat geweldig werkt. Voor de inrichting hebben we veilingen afgestruind en ook spullen gekocht via markplaats. Desalniettemin ziet het er bij RAF Sport erg verzorgd uit. En voor de klanten maakt het niets uit. Het gaat er uit eindelijk om hoe je begeleid wordt", aldus Roel.

Hartslagtraining

"Een schot in de roos is het trainen op hartslag", vertelt Roel enthousiast. "Er wordt getraind op hartslag in de fitnesszaal, individueel en tijdens de groepslessen. Op de TV schermen is dan af te lezen in welke hartslagzone iemand traint, hoeveel calorieën het lid heeft verbrand en hoeveel RAF punten er zijn gescoord. Op deze manier weet het lid precies op de juiste intensiteit te trainen en dat geeft de individuele fitnesstraining een hele andere dimensie!” Je maakt het inzichtelijk. Een lid hoeft zich na tien of vijftien herhalingen niet af te vragen of hij/zij het juiste gewicht heeft geselecteerd. Via de TV schermen weet je als lid precies wanneer je in de juiste zone terecht bent gekomen". Ook de trainers van RAF Sport helpen de leden daar intensief bij. De training op hartslag hebben we samen met Europe Web Company ontwikkeld. Roel is ervan overtuigd dat door individuele hartslagtraining leden harder werken, zich gemotiveerder voelen en snel weer terugkomen om hun statistieken te verbeteren. Deze statistieken worden na iedere training doorgestuurd naar het lid per e-mail en is ook goed bij te houden via de app.

Beloningssysteem

Aan het trainen op hartslag heeft RAF Sport een beloningssysteem gekoppeld. Elke 100 calorieën die het lid verbrandt levert 1 RAF-punt op. Ook voor een bepaalde tijd in de verschillende zones trainen krijg je extra punten. Aan het eind van de training worden de trainingsstatistieken doorgemaild naar het lid en opgeslagen in het systeem. Ook kan het lid in de app inzien hoeveel punten hij/zij heeft gescoord. Degene die aan het eind van de maand de meeste punten heeft, krijgt een lekker kopje koffie of een smoothie. Roel: "We ontwikkelen de app steeds verder door, binnenkort kunnen leden elkaar zelfs uitdagen met een challenge waarbij er wordt gestreden om het meest aantal RAF punten onderling". Daarnaast kunnen leden ook thuis aan de slag met hartslagtraining met behulp van een hartslagmeter en hun mobiel. Ook deze gegevens worden vervolgens automatisch in het systeem opgeslagen. Je hoeft dus niet meer perse altijd naar de sportschool, het gaat om het aanpassen van je lifestyle, juist ook thuis! De trainers kunnen deze informatie bekijken en daarbij de leden extra coachen. "Roel denkt dat hartslagtraining de toekomst heeft. Op deze manier kunnen we de leden beter begeleiden en direct daarop anticiperen om tot een optimaal resultaat te komen." Volgens Roel is het een probaat middel tegen retentie. Daarnaast krijgen de leden bijna dagelijks een mail met leuke en interessante leefstijltips zoals: neem de trap of fiets naar de winkel in plaats van de auto." RAF Sport probeert de leden zoveel mogelijk te benaderen om te zorgen dat er weinig uitval is."

Persoonlijk RAF plan

Als kers op de taart biedt RAF Sport sinds 1 januari het persoonlijk RAF plan, voor zowel leden als niet leden. Het is een cursus van twaalf weken met een uitgebreide intake, drie meet- en weegmomenten, acht trainingen van een Personal Trainer en de nodige theorie over hoe een eigen voedingsschema te maken en alles over trainingsleer. Hierin leren de cursisten hoe ze echt moeten fitnessen en hoe ze op de beste manier kunnen herstellen.

Uitbreiding

In de nu nog lege loods wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van RAF Sport, die over vier maanden open moet gaan. "Er komt een extra fitnesszaal, een groepslesruimte en een aparte indoorcycling zaal." Achterin komt nog een ruimte die verhuurd is aan een fysiotherapie praktijk waarmee we ook gaan samenwerken.
"De meeste werkzaamheden worden door Roel en zijn broer zelf gedaan met behulp van vrienden. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van een bank. Elke cent die we verdienen, stoppen we in RAF Sport." Met de opening van de nieuwe fitnessruime gaat Roel ook zijn abonnementstructuur veranderen. Voor indoorcycling en groepslessen kunnen klanten straks per les betalen. "Verder gaan we naast de bestaande abonnementen een flexibel abonnement invoeren. Mensen betalen een vast bedrag van zes euro per maand. Voor elke keer dat ze komen, betalen ze zes euro. Iemand die vier keer in de maand komt, is 24 euro kwijt. Op deze manier willen we de drempel voor mensen verlagen. Zonder dat ze gelijk aan een (duur) jaarabonnement vastzitten. Innovatieve ideeën heeft Roel nog genoeg. Ongetwijfeld zullen we in de toekomst nog veel horen van RAF Sport. 
Edities