Nationaal Programma Preventie op dreef

Verschenen in Bodylife nummer 2 2017


Het Nationaal Programma Preventie (NPP) is goed op dreef. 
Dat stelt het RIVM in een evaluatie van het programma. Het Nationaal Programma Preventie (NPP) is goed op dreef. Het doel van het NPP is om de groei van het aantal mensen met chronische ziekten tegen te gaan en de sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verminderen. Daarbij wordt vooral ingezet op minder alcohol, roken, depressie, diabetes, overgewicht en meer beweging.

Er zijn volgens het RIVM veel gezondheidsprogramma's opgestart, die voor een groot deel hun doelen behalen. Het programma Gezonde School had eind 2016 1065 scholen met een 'Vignet Gezonde School'. Dat is 215 meer dan het gestelde doel. Verder werd het gestelde doel van 70 gezonde schoolpleinen gehaald. Dit geldt ook voor het aantal scholen met een Schoolplein14-status (een initiatief van de Johan Cruyff Foundation), waar het doel op 300 lag. Eind 2016 had circa één derde van de scholen een gezonde schoolkantine. Het streven van honderd procent gezonde schoolkantines is daarmee niet gehaald. Inmiddels werken bijna 1000 sportverenigingen aan een gezonde sportkantine, waarbij het doel op 600 lag. Eind 2016 waren 116 gemeenten aangesloten bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), een programma om overgewicht bij jongeren tegen te gaan. Dit betekent dat circa 832.000 kinderen bereikt kunnen worden. In 2016 hebben ruim 118.000 mensen de check-je-werkstress test ingevuld. 167 bedrijven deden mee aan de week van de werkstress; fors meer dan de jaren daarvoor.

Alles is gezondheid

Ook de beweging 'Alles is gezondheid' boekt goede vooruitgang. Hierin maken bedrijven en instellingen afspraken en ondernemen zij gezamenlijk acties om de bevolking gezonder en vitaler te maken. In 2016 werden 45 nieuwe zogeheten pledges getekend, waarin partijen zich binden aan gerichte en concrete activiteiten. In totaal zijn er 309 getekende pledges. Dit zijn steeds vaker samenwerkingsverbanden met meerdere partijen. De thema's waaraan partijen zich het meest hebben gecommitteerd zijn sport, bewegen en gezonde voeding (respectievelijk 120 en 86 pledges).

Op 15 februari vond het 'Alles is Gezondheid' symposium plaats, waar honderden mensen bij elkaar kwamen om geïnspireerd te worden door onder Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het programma 'Alles is Gezondheid' maken bedrijven en instellingen afspraken over hoe ze de gezondheid van de bevolking gaan verbeteren. De minister benadrukte het belang van de 'Alles is gezondheid' beweging, prees de inzet van de mensen die zich inzetten om chronische ziekten terug te dringen en gezondheid te bevorderen, maar gaf ook aan dat de noodzaak zeer groot is. "Het is geen korte termijn aanpak, maar elke bijdrage aan een gezondere leefstijl zorgt voor een stukje extra leef kwaliteit en is belangrijk" aldus Schippers. Staatssecretaris Martin van Rijn voegde daaraan toe dat de preventie beweging van onderop moet komen: "Dit kan je niet opleggen, dat moet van onderop, alle maatschappelijke partijen hebben hier een rol in".

EFAA initiatief

EFAA heeft het initiatief genomen om ook vanuit de Fitnessbranche zich als 'pledge' partner aan te melden. EFAA is er, evenals Philip Roux van de Europese Commissie, van overtuigd dat de fitnessbranche een belangrijke bijdrage kan leveren aan het terugdringen van overgewicht en obesitas. Maar daar is nogal wat voor nodig:

  • Trainers zullen het beweegadvies van ACSM op gebied van overgewicht en obesitas preventie moeten beheersen en toepassen.
  • Op gebied van kennis over voeding en overgewicht preventie zit er nog een groot hiaat in de branche.
  • Begeleiden van overgewicht vermindering is niet alleen de juiste adviezen geven, maar ook een kwestie van gedragsverandering. Hier valt nog een wereld te winnen!

Vraag tien trainers wat het beweegadvies is voor mensen die af willen vallen, dan krijg je in de meeste gevallen tien verschillende antwoorden, terwijl er door ACSM hiervoor één eenduidig antwoord is geformuleerd. Dat is de toepassing van de schijf van drie, die de meeste onderdelen dubbel toegepast. Wij - als professionals - behoren dit advies te beheersen en te adviseren. EFAA heeft deze kennis samengevat in een twee daagse training, genaamd 'Leefstijl- en preventie adviseur'. Deze training reikt trainers praktische tools aan om de beweegrichtlijn en voedingsrichtlijn te analyseren. Samen met de klant wordt dit geoptimaliseerd. De doelstelling van EFAA is om minimaal een 'Leefstijl- en Preventie adviseur' in elk sportcentrum te hebben. Dan heeft het sportcentrum iemand in huis die de wetenschappelijk onderbouwde beweeg- en preventie richtlijn van de WHO toe kan passen en bovendien de voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad hanteert.

Zoals staatssecretaris Van Rijn aangaf op het symposium 'Alles is Gezondheid': "Alle maatschappelijke partijen kunnen een steentje bijdragen om een gezondere generatie te krijgen waarbij overgewicht stabiliseert of zelfs afneemt". Laat ons als fitnessbranche ons steentje bijdragen en er voor zorgen dat onze trainers de richtlijnen voor overgewicht preventie kennen, dat ze de nieuwe richtlijnen goede voeding kennen, dat ze op de hoogte zijn van de richtlijnen voor overgewicht en obesitas en kennis hebben over gedragsverandering begeleiding.

Wil je deelnemen aan de 'Alles is Gezondheid' pledge, mail dan naar j.vanheel@efaa.nl.
 

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl I 06 - 5362 3485

 

Edities