De ideale situatie

Verschenen in Bodylife nummer 2 2017

Stel je voor... een continue geldstroom, proactieve medewerkers en zelfregulerende systemen en processen? Je hoeft alleen maar 'aan de knoppen' te draaien. Hoe bereik je dat? Maar nog veel belangrijker: hoe behoud je het?

Missie

Het start bij het omschrijven van de missie en het stellen van doelen. Immers, een doel zonder actie is slechts een droom. Gedacht vanuit de ideale situatie klinkt het aannemelijk (en aantrekkelijk) dat je als manager alleen nog maar aan de knoppen hoeft te draaien. Maar wat zou er gebeuren als je zelf geen trainingen of opleidingen meer volgt? Geen bezoekjes brengt aan andere clubs? Je niet meer laat inspireren door collega's, ondernemers en de branche? Je bevlogenheid verliest? Juist. Je functie komt tot stilstand, waardoor bedrijfsprocessen stagneren. Gematigdheid neemt het over. Ruimte maken voor ontwikkeling is niet alleen voor managers en ondernemers essentieel, maar voor elke medewerker!

Reactiemanagement

Veel medewerkers én ondernemers zijn een voetbal. De bal komt alleen in beweging als het in actie wordt gezet; er wordt alleen gehandeld op basis van input van alledag. Voorbeelden:

  • Het maken van roosters.
  • Het 'afwerken' van de fitnessagenda.
  • Het geven van groepslessen.
  • Het schenken van koffie.

Klinkt als zelfregulerende bedrijfsprocessen! Maar wat als de input wegvalt? De fitnessagenda en de zalen niet vol zijn? Niemand aan de bar zit? Het overdag rustig is? Juist. We wachten, en vragen ons af waar de leden blijven. Of, (nog erger vind ik) we nemen genoegen met lege plekken in de agenda en de zalen.

Elke dag ontwikkelen

Je kunt pas groeien als je elke dag ruimte in de agenda maakt voor ontwikkeling. Dat geldt voor alle medewerkers! Ontwikkeling is:

  • Aandacht besteden aan leden, buiten afspraken om.
  • Gesprekken voeren aan de bar, en daar ruimte voor maken.
  • Les- en trackdoelen maken; iedere les is blijvend spannend en leuk.
  • Nadenken over nieuwe acties, blogs, filmpjes en je website.
  • Aandacht voor personeel; spontane aandacht en aandacht voor persoonlijke groei en teambuilding (zijn twee verschillende dingen)!
  • Creatief zijn.
  • Bewustwording creëren rondom retentie.

Als jij in staat bent om jouw organisatie zo in te richten dat elke medewerker tijdens zijn dienst ook met ontwikkeling bezig kan zijn, creëer je niet alleen groei, maar ook harmonie in het team, persoonlijke ontwikkeling, medewerkerstevredenheid en inkomsten.

Kost dat extra geld? Soms wel, vaak niet. Kijk eerst naar 'lege' uren en bestaande werkzaamheden waarin nieuwe taken opnieuw in worden opgenomen.

Maak een start

Pel eerst af tot de kern van je organisatie. De kern is jouw missie, bevlogenheid, bedrijfscultuur, alle medewerkers en de wijze waarop jullie je dag indelen, denken en profileren. Maak ruimte vrij in de agenda!

Zakt de moed in de schoenen als je dit leest? Voed eerst je eigen bevlogenheid en energie voordat je deze stappen zet. Wil je meer informatie? Hulp bij dit onderwerp? Stuur een email naar marije@fitternederland.nl




Marije de Vries (1981)
Onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle en succesvol ondernemen. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

 

Edities