ALF International landelijk actief met airconditionings en luchtgordijnen

Verschenen in Bodylife nummer 3 2017

Lang voordat het booming business werd, hield Alf International zich al bezig met de verkoop en installatie van airconditionings en luchtgordijnen. Dat gebeurt op landelijk niveau, met ondersteuning van een uitgebreid servicenetwerk, dat snel kan schakelen. Sportcentra kiezen in toenemende mate voor deze welzijnsbevorderende voorzieningen.

Tekst: Aart van der Haagen - Fotografie: Alf International
 

Klimaattoppers

Waar in de Verenigde Staten airconditioning al meer dan een halve eeuw ingeburgerd is, beschouwden Europeanen dit comfort verhogende item tot ver in de jaren tachtig nog als decadente luxe, als een privilege van topmanagers in weelderige kantoren. "De ommekeer werd mede aangewakkerd doordat steeds meer autofabrikanten het gingen toepassen, eerst in de topmodellen, later ook in de lagere segmenten," weet Ruud Steffen, directeur-eigenaar van Alf International in het Brabantse Zevenbergen. Hotels, supermarktketens en progressieve bedrijven in moderne kantoorpanden volgden en inmiddels valt airconditioning in een aantal branches niet meer weg te denken, naast het feit dat particulieren er steeds vaker voor kiezen in de slaapkamer. "Mensen zijn verwend geraakt en ondertussen zitten we wel op een punt dat ze 's zomers in bepaalde gelegenheden gewoonweg een gekoelde ruimte verwachten. De luxe van vroeger wordt nu heel normaal gevonden."

Aanzuigende werking

Sportcentra vallen in de optiek van Steffen zeker onder de gelegenheden die hij noemt. "Airconditioningsystemen met een warmtepomp, zoals wij die aanbieden, zorgen voor koeling, ontvochtiging, ventilatie én bijverwarming. Dit laatste maakt, in combinatie met een verwarmde vloer, traditionele radiatoren - lelijk en echte stofnesten - in de meeste gevallen overbodig en dat levert in de koudere maanden een flinke besparing in stookkosten op. Niet alleen de koeling, maar ook de ventilatie en de ontvochtiging bevorderen het welzijn in de ruimte aanzienlijk. Gebruikers blijven gevrijwaard van het plakkerige gevoel waaraan iedereen tijdens warme zomerdagen zo'n hekel heeft. Het sportcentrum wordt een aangename plek om te verblijven en dat kan zelfs een aanzuigende werking genereren, aangezien lang niet iedereen thuis in de meeste kamers over airco beschikt. Kortom, zonder meer verstandig voor ondernemers in deze branche om erin te investeren, ook omdat een prettig klimaat de klanten langer binnen zal houden. Meer dan de helft van de sportaccommodaties heeft inmiddels wel airconditioning, inclusief de ruimten waar bijvoorbeeld aerobics, spinning of fysiotherapie plaatsvindt."
 

Pioniers

ALF International vormt een afkorting van Airconditioning, Luchtsluizen en Fancoilunits. Steffen: "We werken landelijk, met een klantenkring van kleine opdrachtgevers in het MKB tot nationaal actieve winkelketens. In het verkooptraject zetten we in op een gedegen advies, dus niet slechts inmeten en proberen de order te schrijven, maar gedetailleerd luisteren naar de wensen van de klant en hem goed beargumenteerd het meest passende product presenteren. Daarbij behoort leasing tot de mogelijkheden, naar wens inclusief een onderhoudscontract. We beschikken over een landelijk netwerk van installateurs die de levertijd beperken tot maximaal anderhalve week en die tevens servicewerkzaamheden uitvoeren. Een goede geografische verdeling in Nederland stelt hen in staat binnen 48 uur onverhoopte storingen op te lossen. Soms lukt dat al via telefonisch advies aan de klant. Wat veel bedrijven trouwens niet weten, is dat een airconditioning minstens eenmaal per jaar onderhoud behoeft, zoals filters en eventueel de verdamper reinigen. Doe je dat niet, dan beperk je de levensduur van het systeem, vervalt de fabrieksgarantie en lopen de gebruikers kans op gezondheidsklachten door bacteriën die achterblijven. Daar komt ook de klacht vandaan dat mensen soms zeggen verkouden te worden door airconditioning."

Lage toerentallen

In het kort legt Ruud Steffen het een en ander uit over de keuzemogelijkheden. "Bij een heel kleine ruimte volstaat een wandmodel-airconditioner. In een omgeving van tien tot zestig vierkante meter kies je eventueel voor een vloermodel. Daarboven ga je eerder naar een plafond- of een cassettemodel; dit laatste laat zich mooi integreren in een systeemplafond en blaast in vier richtingen uit. De meest comfortabele optie vormt een kanaalmodel met veel meer uitstroomopeningen. Bij veel van bovengenoemde typen maken we een onderscheid naar single-split- en multi-split-systemen. In het laatste geval sluit je meerdere binnenunits op één buitenunit aan. Dat valt duurder uit, maar het reduceert de onderhoudskosten en je voorkomt dat het dak vol met witte kasten staat. Onze systemen kenmerken zich door een DC-inverter, een zeer efficiënt systeem dat na het bereiken van het gewenste klimaat op lage toerentallen doordraait en ervoor zorgt dat er geen grote temperatuurschommelingen ontstaan."
 

Luchtgordijnen

Een andere, voor ALF International net zo belangrijke tak van sport betreft de verkoop en installatie van luchtsluizen ofwel luchtgordijnen, eveneens ondersteund met volledige service. "Je kent ze wel, de systemen die een warme of juist koele bries naar beneden of opzij blazen zodra je een winkel of een openbare ruimte betreedt," zegt Steffen. "Ze vergroten het comfort voor klanten en medewerkers, zeker als er zich direct achter de ingang een wachtruimte of receptie bevindt, zoals je bij sportcentra vaak ziet. Een luchtgordijn verlaagt de verwarmings- en/of koelingskosten, houdt insecten en windvlagen buiten de deur en minimaliseert rook en vervuiling. Er bestaan diverse varianten van, waaronder een aantal zeer energiezuinige typen met EC-motoren en een warmtepompsysteem. Als vertegenwoordiger van het merk Airtècnics voeren wij bovendien een assortiment designluchtgordijnen, verkrijgbaar in verschillende fraaie materialen en met opties als ledverlichting, opdruk, een geïntegreerd bedrijfslogo en andere mooie afwerkingsdetails. Een behoorlijk uniek programma in Nederland. Van de nood maak je een deugd, zou je kunnen zeggen. Ook luchtgordijnen vormen een waardevolle comfortvoorziening voor sportaccommodaties. Net als airconditioning dragen ze in belangrijke mate bij aan het invullen van het hoge verwachtingspatroon dat eindgebruikers tegenwoordig hebben."

Meer informatie: www.alf-international.nl

 

Edities