Club van de maand: Healthclub Heijenoord

Verschenen in Bodylife nummer 5 2017



Healthclub Heijenoord bekroond als fitnessclub van het jaar


De leden en de vakjury van de Dutch Fitness Awards hebben Healthclub Heijenoord in Arnhem uitgeroepen tot fitnessclub van het jaar. Sinds de oprichting in 1994 is Healthclub Heijenoord uitgegroeid tot een sportcentrum met regionale bekendheid, waar kwaliteit en persoonlijke aandacht bij alle activiteiten centraal staan.

Tekst: Loet van Bergen

Eén grote familie

Vorig jaar viel de club ook al in de prijzen. "Maar dit is de kroon op ons werk", zegt eigenaar Toon Stelling trots. "Onze club stak volgens de vakjury met kop en schouder uit boven de rest. Alles klopte tot in de details. Uiteraard hebben we de prijs ook te danken aan onze leden, die veel op ons hebben gestemd en een hoge waardering gaven. Ze zien deze Award ook als hun prijs." Toon Stelling heeft wel een verklaring voor zijn succes: "Persoonlijke aandacht en begeleiding en weten wat je doet als trainer. Ik ben daarom zelf ook dagelijks op de vloer aanwezig om les te geven en zit zo min mogelijk achter mijn bureau. Je moet zichtbaar zijn voor je leden en weten wat er speelt. Als team zijn we goed op elkaar ingespeeld en kennen praktisch iedereen bij naam. En dat stralen we ook uit. Het is één grote familie hier. Bij ons sporten veel gezinnen, maar ook jongeren en senioren voelen zich hier thuis; ons oudste lid is 97 jaar."

Toon Stelling heeft altijd de wens gehad om als ondernemer in de sportwereld werkzaam te zijn. Hij is zelf altijd een fanatieke sporter geweest en heeft veel aan vechtsporten gedaan, zoals Budo en Karate. Als ex Europees- en wereldkampioen in 1984 en 1985 zit sporten in zijn genen. "Na deze periode heb ik allerlei instructeursopleidingen gevolgd om les te mogen geven in Budo en Karate. Ik heb nadien op diverse sportscholen les gegeven. Eigenlijk wilde ik een sportschool in Utrecht beginnen, maar daar kon ik kon geen geschikte locatie vinden. Ik kwam uiteindelijk via een advertentie in het blad 'Vraag en Aanbod' terecht in Arnhem, waar een fitnessclub te koop stond. Onder de naam Stelling Sport zijn we in 1994 gestart aan het Eusebiusplein, een pand met een oppervlakte van 1.000 vierkante meter."

Naam en faam

Al snel maakte Stelling Sport, mede door hun persoonlijke aanpak, naam in Arnhem. Ik kom zelf uit een horecafamilie en weet wat gastvrijheid betekent. "Instructeurs mogen best wat meer horecagevoel hebben", vindt Toon. "Daar probeer ik ze deels op te selecteren. In mijn visie dient een instructeur een helikopterview te hebben en proactief op de vloer aanwezig te zijn, om te zien welke mensen persoonlijke begeleiding nodig hebben. Dat wordt gewaardeerd en dat zien we terug in onze retentie en de reacties op Social Media." Een greep uit de reacties: "Ik heb er een paar jaar geleden gesport. Je betaalt wat, maar dan krijg je ook ècht wat. Goede begeleiding, goede apparatuur, goede sfeer." Een andere reactie: "Duizend keer beter dan die low-budget centra, die je geregeld ziet schreeuwen op TV, waar je je LETTERLIJK in het stof mag werken op krakende en piepende apparatuur en waar de 'werkende' kennislozen je achter de balie aan zien komen en er met moeite een begroeting uit kan komen."

Uitbreiding

Het gevolg van het succes van Stelling Sport was dat de locatie aan het Eusebiusplein op gegeven moment letterlijk uitpuilde. Na lang zoeken vond Toon Stelling een geschikte locatie in de wijk Heijenoord in 2009. Bij de opening kreeg de club ook een nieuwe naam: Healthclub Heijenoord. "Het was een oud bedrijfspand dat we compleet hebben moeten verbouwen. Maar het resultaat mag er zijn. Het is een prachtige club met veel transparantie waar de (fanatieke) sporter een ruime keus heeft in fitnesstrainingen en groepslessen. Ook worden er nog steeds judolessen gegeven aan kinderen in een ruime budozaal." Tijdens de rondleiding raken we onder de indruk van deze sportschool, met mooie ruimten en de nieuwste apparatuur, maar ook van Toon Stelling zijn gedrevenheid.

Fitness in een bierkelder

In de afgelopen jaren heeft Toon Stelling en zijn team niet stilgezeten en nieuwe elementen aan het aanbod toegevoegd, zoals Functional Gym in de voormalige bierkelders van Kroonbier. Dat zorgt voor een robuuste en passende sfeer. Toon Stelling: "We gaan deze bierkelders met gebogen gewelven nog verder aankleden. Er komen speciale vloeren in voor de akoestiek en prints aan de muur van de oude brouwerij. Alles wat er ontbreekt in andere sportscholen in Arnhem en Oosterbeek vind je nu hier onder één dak: Crosscamp, Bootcamp, bokszaktraining, Krav Maga, Torque Tank en open gym. "Met deze Functional Gym gaan weer terug naar de basis", aldus Toon Stelling.

Toekomst

Ideeën voor de toekomst zijn er nog genoeg. "Deze club is mijn passie en levenswerk. Ik ben ook niet van plan om een tweede filiaal te beginnen. Hier liggen nog genoeg uitdagingen." Bijzonder trots is Toon Stelling op zijn Functional Gym in de bierkelder. Nu moeten de leden nog buitenom om bij de Functional Gym te komen. "Ik ben bezig met een ruimte, waar nu nog een golfwinkel zit. Als dat doorgaat komt er een doorloop naar de kelders." Op de plek waar nu de budozaal zit komt dan indoorcycling en beneden nog een zaal voor judo en functionele training. Het moge duidelijk zijn dat we dan van deze gepassioneerde ondernemer nog veel zullen horen.

Edities