Pilates, still going strong

Verschenen in Bodylife nummer 5 2017


De zomer is begonnen, het nieuwe seizoen voor de boeg? Ben je bezig met nieuwe plannen en uitdagende concepten? Of kijk je naar bestaande concepten die het gros van de doelgroep zal stimuleren en motiveren? Effectiviteit is het sleutelwoord, ervaren van vooruitgang is de methode om retentie te creëren? Pilates is de oplossing!

Pilates is ontwikkeld door Joseph Pilates in het begin van de twintigste eeuw. In 1934 schreef hij zijn eerste boek over de methode die hij 'Contrology' noemde (Pilates gaat over spiercontrole). Pilates bestaat uit grondoefeningen waarbij de hele spierketen wordt ingezet. De Pilates methode kent vele ontwikkelingen waardoor je in de uitvoering enige herkenning ziet vanuit gymnastiek en dans, maar ook uit yoga. Pilates kent vijf basisprincipes: werken vanuit je centrum (powerhouse), concentratie, controle, precisie en ademhaling (flankademhaling). Soms wordt 'vloeiende bewegingen' (flow) ook aan de basisprincipes toegevoegd.

Pilates wordt ingezet als groepsles op de mat, maar ook in Pilates studio's waar gewerkt wordt met onder andere reformers, pilates chairs en caddilacs, om de oefeningen uit te voeren. Voor de sportclub is Pilates als groepsles het meest interessant om aan te bieden. Mat Pilates is voor een grote doelgroep geschikt en de kleine materialen die je erbij gebruikt zijn vaak al in de club aanwezig. Hierdoor is het alleen nodig om te investeren in opleiding van de instructeur.

Onderzoek

Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat Pilates een significante bijdrage kan leveren aan de opbouw van 'core' spieren. Voornamelijk rug- en houdingsklachten worden hierdoor tegengegaan. Wanneer in september een nieuwe groep van start wil gaan met sporten, is Pilates een geschikte methode om ook mensen met een (zeer) slechte basis te begeleiden in het gezonder worden. Pilates is zowel preventief als curatief in te zetten bij rug-, schouder- en nekklachten. Door tijdens de lessen te werken met terugkomende mat oefeningen, die zorgen voor een betere houding (o.a. tegengaan van kyfotische houding) en aanspannen van core spieren rondom bekken, buik en rug, gaat de belastbaarheid van de beginnend sporter gestaag omhoog. Door de oefeningen die effectief zijn voor een grotere mobiliteit en souplesse, wordt de sporter voorbereid op intensievere trainingen. De sporter ervaart binnen een paar lessen al vooruitgang in het dagelijks leven en in de lessen doordat oefeningen beter uitvoerbaar worden. Voordelen die worden genoemd door sporters die gestart zijn met Pilates, zijn verbeterde houding, minder rugpijn, beter slapen en meer flexibiliteit.

Ook de geoefende sporter kan in de les terecht, omdat je deze methode kunt inzetten om te differentiëren op drie niveaus tijdens één les. Onder andere het werken met materialen als de fysiobal, dumbells, kettlebells, dynabands, Freestylers of specifieke Pilates materialen, kan de les nog uitdagender, motiverender en intensiever maken. Het is belangrijk het lichaam steeds op een andere manier uit te dagen, dus juist bij een oefenreeks als Pilates is het extra belangrijk om af en toe te werken met materialen om de spieren op een andere manier aan te spreken.

Pilates heeft een zodanig positief effect op het lichaam, dat het goed is om je leden te adviseren om naast het beoefenen van andere sporten juist ook aan Pilates te doen. Pilates zorgt voor een betere houding gedurende de dag, dus ook wanneer je niet aan het trainen bent. Het stimuleert de kracht en controle vanuit het centrum, wat zeer nuttig en effectief is voor ondersteuning van andere sporten. De souplesse die verbeterd, zorgt voor een grotere mobiliteit. Dit lijdt tot betere uitvoering van techniek onder andere in het gewichtheffen, kickboksen, CrossFit en yoga. Doordat tijdens de Pilates spieren in de eindstand (range of motion) moeten aanspannen wordt men leniger. De spier verlengt niet letterlijk, maar leert het volledige gebruik in te zetten. Het is dus een goede tegenhanger voor onder andere voetbal, waar vooral de beenspieren neigen tot verkorting doordat de spier nooit op volledige lengte wordt gebruikt.

Pilates in de club, hip en energiek.

Werken met materialen, soms een stukje power pilates (misschien zelfs opzwepende muziek) en enthousiaste instructeurs, geven de les de juiste sfeer en zorgen voor een 'feel good' ervaring. De geleide ontspanning aan het eind van de les maken het tot een totale 'body & mind' les. Fysiek hard werken met de vijf principes, zorgen er voor dat je heerlijk intensief bezig bent en al het andere even vergeet. De bodyscan (lichaamsontspanning) zorgt voor het beetje extra ontspanning en vervolgens nieuwe energie. Pilates is ideaal (op zichtzelf of als aanvulling) om je klanten vooruitgang te laten ervaren en een goede reden tot retentie te bieden!

NIEUW: Freestyler Pilates.

De Freestyler is een bord met tubes waarmee je driedimensionaal kunt trainen. De Freestyler wordt ingezet voor aerobic achtige groepslessen, maar ook voor buikspierkwartiertjes en shape lessen. Tijdens de Pilates is de Freestyler te gebruiken als vervanger voor de reformer. Hierdoor is het mogelijk om de Pilates lessen zoals deze alleen aan te bieden zijn op traditionele Pilates banken, ook in groepslesvorm aan te bieden. www.freestyler.net


Annemiek Smegen,
eigenaresse QUENO Sportopleidingen en QUENO Sport & Fitness Westerbork.

Voor meer informatie over Yoga, MindFit, Kinderdans, -yoga, Pilates en PoleFit opleidingen kunt u kijken op www.quenosportopleidingen.nl

Edities