Bevlogen personeel

Verschenen in Bodylife nummer 5 2017

Wist je dat slechts 20% van werkend Nederland bevlogen is? De overige 80% haalt er, als het om energie gaat, niet uit wat er in zit.

Bevlogen mensen voelen zich energiek, betrokken, leven volledig in het hier en nu en zijn competent. Zij genieten van hun werk, zijn over het algemeen succesvol in wat ze doen en hebben nog energie over als ze naar huis gaan. Veel mensen bereiken dit punt niet, ze hebben chronisch energie- en tijdgebrek. Niet alleen een burnout ligt op de loer, de werkprestatie heeft er altijd onder te lijden.

Met een bevlogen team kom je verder! Een onderwerp waar ik vaker over schrijf, omdat ik hierin geloof; een betrokken team. Hoe kun jij jouw eigen bevlogenheid voeden én die van je collega's?

Positieve aanpak

Van oudsher wordt er bij weinig energie, stress en een negatieve werksfeer gewerkt aan het verminderen van stressoren of energievreters. Hierdoor wordt het stressniveau inderdaad verlaagd. De energie neemt echter niet toe! Uit onderzoek blijkt dat het slimmer is om te investeren in energie!

Stap 1: Stel de basis samen

Maak een start door keuzes te maken binnen je team. Welke spelers zet je in de basis? Werk naar een situatie waarin jouw team grotendeels bestaat uit 'vaste' gezichten. Dus zo min mogelijk freelancers die op verschillende clubs actief zijn.

Stap 2: Het gesprek

Organiseer persoonlijke gesprekken en bespreek de volgende vragen:

  • Waar krijg jij energie van? Vraag energiebronnen op te schrijven. Tot in detail; bekijk de dag. Waar word je gelukkig van, wat kost energie?
  • Wat wil je het komende jaar leren en bereiken? Start met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan.
  • Welke positieve impact heb jij op anderen of zou je graag willen hebben? Ieder mens is op zoek naar waardering en erkenning; de rol/functie binnen de groep en het team/bedrijf. Door dit uit te spreken voed je niet alleen ieders ambitie, maar ook het gevoel van eigen ondernemerschap, verantwoordelijkheid en waardering.

Focus dus op energiegevers en niet op de negativiteit die binnen de club of onderling heerst. Maak een ontwikkelplan voor elke medewerker waarin antwoord is gegeven op bovenstaande vragen en evalueer elk kwartaal, minimaal elke zes maanden.

Tijd = geld

Klopt. En met een team van 30 man ben je wel even bezig. Daarom is het slim (indien mogelijk) om te werken naar een kleiner team die meer uren draait. Start met de 'kartrekkers' en de bevlogen instructeurs, zij hebben de grootste impact op anderen. Laat bevlogenheid als een olievlek door de club sijpelen.

Resultaat

Heb je weinig ziekmeldingen en personeelswisselingen? Groeit je omzet en de aantallen in je club? Dan weet je wat het effect is van de tijd die je erin hebt gestopt. Succes!


Meer weten of leren over dit onderwerp? Stuur een email naar marije@fitternederland.nl of bekijk de website.




Marije de Vries (1981)
Onderneemt en werkt als trainer en coach binnen de fitnessbranche en het bedrijfsleven. Met een door haar ontwikkeld veranderingsprogramma helpt zij ieder jaar duizenden mannen, vrouwen en werknemers met de overstap naar een ideale lifestyle en succesvol ondernemen. Kijk op www.fitternederland.nl voor meer informatie.

Edities