ElliptiGO Tour 2017: Tachtig kilometer trappen voor Villa Joep!

Verschenen in Bodylife nummer 5 2017



Alleen maar blije en voldane gezichten tijdens de ElliptiGO Tour van de VES op vrijdag 30 juni jl. Een tour die het sluitstuk vormde van Spin & Sport for Life 2017. Het was voor de derde keer dat deze ElliptiGOtour gehouden werd. Ook nu werd er weer veel geld opgehaald voor de Stichting Villa Joep. Hiermee wordt onderzoek naar neuroblastoom gefinancierd.

Tekst: Loet van Bergen, fotografie: Hester den Hoed

Voor de VES was deze Tour een mijlpaal vanwege de 10-jarige samenwerking met Villa Joep. De 27 teams met circa 40 deelnemers hadden er zin in. De tocht vertrok bij PK Sport in Vinkeveen, waar de deelnemers door Peter en Teddy van Kinkel hartelijk werden ontvangen met een heerlijke bak koffie. Na de laatste instructies in ontvangst genomen te hebben, vertrok de opvallende karavaan richting het AMC neuroblastoom onderzoekscentrum Amsterdam voor de eerste tussenstop. De gele colonne trok onderweg in hun tocht langs de Vinkeveense plassen veel bekijks.

Doorbraak

Op het AMC werden de teams welkom geheten door Prof. dr. Rogier Versteeg en zijn onderzoeksteam. Voor de deelnemers was het even tijd om bij te tanken. Ondertussen mocht Versteeg een cheque in ontvangst nemen, die de ElliptiGO groep bijeen hadden weten te brengen (maar liefst € 5565,00). Versteeg was erg verguld met de cheque en vertelde en passant dat er een doorbraak is in het neuroblastoom onderzoek. Dit leidde tot uitgebreide publicaties in medische vaktijdschriften en aandacht op televisie bij de 'Late Night Show' van RTL4. Het is gebleken, volgens Rogier Versteeg, dat neuroblastoom niet uit één maar uit twee celtypen bestaat. Het ontdekken van een tweede celtype zou mogelijk baanbrekend kunnen zijn voor zowel het neuroblastoom onderzoek, evenals voor therapeutische toepassing. "Dit onderzoek zou niet mogelijk zijn geweest zonder de jarenlange financiële ondersteuning van Villa Joep", vertelde onderzoeksleider Rogier Versteeg. "Tegelijk is het een sterke aanmoediging voor Villa Joep en alle donateurs. Door het structureel (mede) financieren van onderzoek is het mogelijk onderzoek naar neuroblastoom te versnellen."

Indrukwekkend

Via een aantal tussenstops bij onder andere Loenersloot, waar de deelnemers even op adem konden komen en er gewisseld kon worden van fiets, vertrok de stoet richting 'Bistro `t Bruggetje' in Loosdrecht, waar de deelnemers konden genieten van een heerlijk lunch. Deze leverde genoeg energie op voor de laatste etappes via Maartensdijk en Soest, richting Utrecht, naar het in aanbouw zijnde Prinses Maxima Centrum. Hier werden de deelnemers gastvrij ontvangen in het Hubrecht Institute op de tijdelijke locatie. Ze kregen te horen hoe het staat met het onderzoek in de strijd tegen neuroblastoom en ook het prachtige nieuws dat er weer een doorbraak is gerealiseerd in dit onderzoek. De verhalen en presentaties maakten op iedereen een diepe indruk. Begin 2018 zal dit centrum worden geopend, waar niet alleen onderzoek, maar ook behandeling en nazorg zal plaatsvinden.

Apotheose

Hoogtepunt van deze dag was de uitreiking van de cheque aan Villa Joep. Directrice Yvonne Smits van de VES mocht aan Leontine Heisen - oprichtster van de stichting Villa Joep en moeder van Joep - een cheque overhandigen met daarop maar liefst een bedrag van € 17.777,77. Een bedrag dat bijeen is gebracht door 32 deelnemende VES-clubs en haar leden, tijdens de in maart gehouden Sport for Life activiteiten. Sinds de samenwerking van Villa Joep met Sport & Spin for Life, is meer dan de helft van het bedrag dat Villa Joep sinds de oprichting inzamelde, opgebracht door de activiteiten van de VES clubs. Jan de Witte, de drijvende kracht achter Spin for life, werd daarvoor nog eens extra in het zonnetje gezet.

Volgend jaar weer

Ook deze ElliptiGO Tour is vlekkeloos verlopen op een valpartij en een lekke band na. Bij de afsluiting in Hotel Van der Valk in de Bilt, waar werd genoten van een heerlijke maaltijd, werden de organisatoren, toeleveranciers en sponsoren nog eens extra bedankt die dit prachtige bedrag mogelijk hebben gemaakt. Waaronder ElliptiGO Benelux, die de meeste ElliptiGo`s leverde, want zonder ElliptiGO `s was er geen tour geweest. "Volgend jaar zijn we er weer allemaal bij?!" werd er tot slot in koor geroepen.

 

"Deelnemers bedankt voor jullie geweldige inzet en het vertrouwen in de goede afloop. Wij zijn trots op jullie!"
Yvonne Smits (directeur VES)

"Deze ElliptiGO tour was in een woord geweldig en geeft inspiratie voor het Spin & Sport for Life 2018!"
Jan de Witte (voorzitter Spin for Life)

"Dit onderzoek zou niet mogelijk zijn geweest zonder de jarenlange financiële ondersteuning van Villa Joep!"
Rogier Versteeg (Onderzoeksleider AMC)


Edities