Nederland gezonder met Nieuwe Gezondheid

Verschenen in Bodylife nummer 5 2017



De 'Leefstijl is medicijn' beweging!

Op 13 juni ondertekende John van Heel van Nieuwe Gezondheid/EFAA de 'Alles is Gezondheid' pledge, onderdeel van het VWS Nationaal Programma Preventie.

'Pledge'

Het Nationaal Programma Preventie is gestart in 2014 en heeft als doel een vermindering van de  groei van het aantal mensen met een chronische ziekte. De focus van het programma ligt op minder alcohol, roken, depressie, diabetes, overgewicht en meer bewegen. Met de belofte ('pledge') verbindt Nieuwe Gezondheid zich aan de doelen van het Nationaal Programma Preventie, met als focus een trendbreuk te creëren in de toename van overgewicht, diabetes en inactiviteit.

Nieuwe Gezondheid is een beweging die voortvloeit uit een al meer dan 25 jarige focus vanuit EFAA, om mensen kwalitatief en duurzaam te ondersteunen en te inspireren naar een gezondere leefstijl. De missie van Nieuwe Gezondheid is bijdragen aan een maatschappelijk omslag van ziekmakend leven naar gezondheid bevorderend leven. De trend van toename van inactiviteit, overgewicht, obesitas en diabetes keren. Allereerst om de opgroeiende generatie een betere toekomst mee te geven en ten tweede om bij iedereen duurzame gezondheid, vanuit leefstijl, meer onder de aandacht te brengen en concrete, te vertrouwen inhoud te geven. "Wij zijn er ons van bewust dat dat een doorlopende bewustwording vergt en vaak ondersteuning vraagt. Er moet een stok achter de deur zijn en sprake zijn van diepere kennisoverdracht, want de ingebakken leefstijl rituelen zijn vaak sterk." aldus John van Heel, initiatiefnemer van Nieuwe Gezondheid.

Concrete aanpak

Vanuit Nieuwe Gezondheid is in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de persoonlijke leefstijl interventies die, wetenschappelijk gezien, gegarandeerd gezondheidswinst opleveren. Allereerst is een dossier opgebouwd van voeding en beweging, hier is een Leefstijl Scan voor geplaatst, waardoor ieder individu de eigen leefstijl kan scannen. De uitkomst is een reeks van aandachtpunten om een Leefstijl SWITCH mee te maken. Die Leefstijl SWITCH zit gekoppeld aan het Nieuwe Gezondheid dossier, waarin men via een filmpje, factsheet en tips, advies krijgt en ondersteund kan worden om de leefstijl SWITCH duurzaam in de leefstijl te integreren. Lukt het niet met behulp van het dossier, dan kan men gebruik maken van een Leefstijl Doe Box, boordevol oefeningen, online leefstijlcursussen en webvideo oefeningen. Dit programma wordt vanuit Nieuwe Gezondheid gratis aangeboden aan consumenten en bedrijven.

Gratis programma

Voor professionals zoals sportcentra, trainers, personal trainers, leefstijl coaches, enz. biedt Nieuwe Gezondheid het gratis ambassadeurschap. Dat wil zeggen dat je de visie van leefstijl als medicijn onderstreept en dat je de twee maandelijkse FitFact, die gratis wordt aangereikt, deelt met de achterban. Op die manier wil Nieuwe Gezondheid in 2017, samen met 200 ambassadeurs, minimaal 15.000 mensen stimuleren een Leefstijl SWITCH te kiezen.

Nieuwe Gezondheid heeft de doelstelling om zoveel als mogelijk mensen te bereiken met de Nieuwe Gezondheid informatie. Aan consumenten, bedrijven en professionals wordt elke twee maanden een uitgewerkt leefstijl thema aangereikt (gratis), in de vorm van Nieuwe Gezondheid nieuwsbrieven, inspiratieposters en inspiratiefilmpjes. Voor de komende jaren wordt hiervoor onder andere gebruik gemaakt van de beweeg- en voedingsrichtlijnen, maar ook van het Nieuwe Gezondheid model (Machteld Huber).

Samen sterk met leveranciers

De Nieuwe Gezondheid kan alleen slagen bij een branche brede aanpak, daarom is Nieuwe Gezondheid een partnership aangegaan met onder andere Kenniscentrum Sport (voorheen NISB), om deze beweging ook vanuit dit kennisinstituut te voeden. Maar ook leveranciers zetten hun schouders onder deze beweging zoals Matrix, Life Fitness, 'hart for her' en natuurlijk bodyLIFE. Via de website en het magazine gaat bodyLIFE u de komende tijd op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom Nieuwe Gezondheid', zodat dit initiatief de juiste aandacht bij het publiek krijgt!


Oproep
Je kan als sportcentrum, personal trainer of leverancier inhaken op de Nieuwe Gezondheid beweging. Samen - in 2017 - 15.000 mensen inspireren naar een gezondere leefstijl, met eerlijke informatie over gezonder leven. Interesse? Mail gerust naar info@nieuwe-gezondheid.nl



Edities