Gedrag veranderen naar gezonder, kan dat überhaupt?

Verschenen in Bodylife nummer 6 2017

Het is uitgebreid onderzocht en bewezen dat fysieke activiteiten en sporten significant kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Onderzoek reikt ons (vanuit de WHO Global Recommandations of Physical Activity for Health en de nieuwe Beweegrichtlijnen 2017 van de Gezondheidsraad) tevens een gezond bewegen model aan, waarvan is aangetoond dat deze samenstelling van beweegactiviteiten voor de meeste mensen het beste, meest gezondheid gerelateerde effect heeft.

Hierin is opgenomen, sportief bewegen, elke week minimaal 2 keer, recreatief bewegen, elke week minimaal 5 keer (deze twee zijn met elkaar te combineren) en spiertraining, minimaal 2 keer per week. Samen vormt deze zogenaamde 'Schijf van 3' een beweeg recept die de risico's op de meeste chronische aandoeningen significant kan verminderen en de leef kwaliteit significant kan verhogen. De grote uitdaging van de maatschappij is - en ook van de fitnessbranche - hoe krijg je mensen die het niet geleerd hebben om deze beweegactiviteiten in hun leefstijl toe te passen, zover om ze wel, en wel structureel, toe te passen?

Een kort en duidelijk antwoord op deze vraag is er niet. Door de jaren heen zijn er wel duizenden studies gedaan, waarin vele gedragsmodellen en theorieën zijn getest, om antwoord te kunnen geven op deze vraag. Ook binnen de fitness setting zijn er veel onderzoeken gedaan, welke mooi zijn samengevat door Drs. Jan Middelkamp in zijn boek "The transtheoretical model of behavior change and exercise behavior in fitness clubs".

Middelkamp verzamelde waardevolle studies, voornamelijk meta studies, en vatte die samen in een leerzaam document, waaruit ik de voorzichtige conclusie trek dat wij als branche het er niet zo goed vanaf brengen om mensen te begeleiden naar duurzame gedragsverandering en dat er qua kennis op gebied van gedragsverandering ook nog veel moet gebeuren om die omslag te kunnen maken.

Een andere conclusie die ik lees in het boek is dat een goeie stap zou zijn als we allemaal, al onze klanten, elke maand, een coach gesprek aan zouden bieden. We stoppen veel tijd in begeleiding van beweging, het fitness programma, maar missen vaak de essentie waarvoor mensen komen fitnessen door een gebrek aan kwalitatief contact hierover. Gedragsmodellen en theorieën zoals o.a. 'Stages of Change', 'Health Believe model', 'Self afficacy theory', 'Theory of Reasoned Action' en 'Theorie of Planned Behavior' reiken ons een schat aan informatie aan, waarmee al is aangetoond dat effectieve toepassing ervan de retentie met maar liefst 50% kan verbeteren.

Natuurlijk vergt dat een andere, uitgebreidere kennis en andere vaardigheden van de medewerkers, maar iedereen wint hiermee. De medewerker kan door ontwikkelen, de ondernemer houdt de leden langer vast en het lid, waar het uiteindelijk om draait, heeft meer profijt (een duurzaam gezondere leefstijl) van zijn/haar (langere) lidmaatschap bij het sportcentrum.

Het zal nog experimenteren zijn, maar mijn voorstel is om met een groep van ondernemers dat experiment aan te gaan, wie doet er mee?

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl | 06 - 5362 3485

 

Edities