Club van de maand: FlexiFitness, het meest duurzame fitnesscentrum van Nederland!

Verschenen in Bodylife nummer 8 2017


Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij FlexiFitness in Ermelo. Alle materialen en apparatuur waarin wordt geïnvesteerd, worden langs de 'duurzaamheidsmeetlat' gelegd. De inrichting van de club bestaat dan ook alleen maar uit duurzame en maatschappelijk verantwoorde materialen. "Daarmee willen we ons onderscheiden in de markt", zeggen de eigenaren Richard en Angelique van Dalen.

Tekst: Loet van Bergen

Vorige maand heeft FlexiFitness haar tien jarig bestaan gevierd. "We hebben feest gevierd met al onze klanten en we zijn een dag op stap geweest met onze 22 medewerkers." Richard en Angelique van Dalen, beiden afkomstig uit een ondernemersgezin en een achtergrond in de sport, kijken met trots terug op de afgelopen tien jaar. Met hun duurzaamheid beleid en hun laagdrempelige fitnessconcept, voor een brede doelgroep van 12 tot 84 jaar, hebben ze duidelijk hun plek in de markt veroverd.

Duurzaam

Alles binnen FlexiFitness straalt duurzaamheid uit. "Dat wij in de fitnessbranche vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid, is inmiddels geen geheim meer", vertelt Richard van Dalen. "We zijn de eerste fitnessondernemers geweest die het idee van stroomopwekkende fitnessapparaten hebben omarmd." Zo staan er in de sportschool acht fietsen van SportsArt Fitness, die genoeg stroom opwekken om alle apparaten te voorzien van stroom. Deze energie komt direct ten goede aan het eigen stroomnetwerk, iets dat uniek in Nederland is. "De bedoeling is dat in de toekomst alle apparaten stroom op kunnen wekken. Daarnaast is alle verlichting voorzien van LED lampen en wordt het pand schoongemaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Recent zijn we gestart met het scheiden van het afval, door gebruik te maken van de nieuwste prullenbakken van 'AfvalBOX', die ook nog eens de meest milieuvriendelijke prullenbak van Nederland is. De afvalboxen zijn gemaakt van het mono materiaal kraftliner. Dit is een ´virgin´ en is een heel zuivere papiersoort, die afkomstig is van bomen die herplant zijn. Alles is FSC goedgekeurd. Ook willen we zoveel mogelijk het plastic uitbannen. Voor toegangscontrole werken we niet meer met plastic pasjes, maar met biometrie. We zijn nu bezig met een app waarmee de leden digitaal hun abonnement kunnen wijzigen, aanvullen of opzeggen. Er komt dus straks geen papier meer aan te pas. Op ons verlanglijstje staan nu nog zonnepanelen op het dak, waarmee we volledig energieneutraal kunnen worden", aldus Richard van Dalen.

Concept

Over het concept hebben Richard en Angelique van Dalen goed nagedacht. Het moest betaalbaar en laagdrempelig zijn. Angelique van Dalen: "Mensen kunnen hier zeven dagen per week onbeperkt trainen voor € 19,95 per maand. Naast het standaard aanbod van krachttraining en cardiofitness, kunnen leden de trainingen aanvullen met groepslessen voor zes euro per maand en met de zonnebank, ook voor zes euro per maand. Het zijn allemaal live groepslessen zoals onder andere Fitfight, piloxing, zumba, functionele small group trainingen en Freestyle lessen, die door de enthousiaste trainers zelf worden samengesteld. De trends in de fitnessbranche houden we uiteraard goed in de gaten en we laten ons niet verleiden tot hypes. We kiezen wat leuk is en bij ons past."

Gastvrouw, gastheer

"Om ons concept betaalbaar te houden, zijn er geen trainers op de werkvloer aanwezig", verduidelijkt Richard van Dalen. "We werken hier met een gastvrouw of gastheer, die de trainingsvloer in de gaten houdt en waar nodig kunnen ingrijpen om bijvoorbeeld het toestel uit te leggen of gewoon een onderhoudend praatje te maken. Hiermee proberen we de drempel zo laag mogelijk te houden. Net als in de hotelbranche, werken we hier met sterren." Eén ster staat voor een gratis trainingsprogramma. Bij twee sterren wordt de intake gedaan door een personal trainer en wordt er een trainingsschema opgesteld. Drie sterren is begeleiding door een personal trainer van een half tot één uur. Ook kan er gekozen worden voor een begeleidingspakket van drie maanden. Tenslotte kunnen leden een personal trainer inhuren voor een één-op-één sessie of met zijn tweeën. Tevens kunnen leden een beroep doen op Paulien van Haagen-Kieft van Fysiotherapiepraktijk Ermelo, die in dit pand is gevestigd en gespecialiseerd is in fysiotherapie, sportfysiotherapie en revalidatie. Ook is er sinds kort gewichtsconsulente Loes Huijer van Lagom aanwezig, die leden kan coachen op het gebied van voeding, bewegen en ontspanning. Het is niet denkbeeldig dat er meerdere partijen hier hun intrek zullen nemen, die altijd zijn gespecialiseerd in health en fitness."

Toekomst

Richard en Angelique van Dalen hebben nog genoeg wensen voor de toekomst. "In deze vechtmarkt moet je je onderscheiden en regelmatig vernieuwen", beamen beide eigenaren. Onlangs is de groepslesruimte grondig verbouwd en is de vloer vervangen voor een echte Gymfit-vloer. Verder heeft de zaal een compleet nieuwe uitstraling gekregen met onder meer een nieuw verlichtingsplan. "De laatste investering die we hebben gedaan is een functionele trainingsruimte van Funxtion. Er liggen ook plannen klaar, om binnen nu en een jaar een nieuwe club te openen volgens hetzelfde concept. We zoeken nog naar de juiste locatie. Het moet een plek zijn waar er markt is voor ons concept en geen of nauwelijks concurrentie is van low budget clubs. Dat het een duurzame club wordt, moge duidelijk zijn!"

Edities