Is online coaching de toekomst van fitness?

Verschenen in Bodylife nummer 1 2018

Nog nooit stond fitness zo in de publieke belangstelling als op dit moment. De blogs van fitgirls vliegen je om de oren, boeken van überfitgirl Fajah Lourens gaan als warme broodjes over de toonbank en een sixpack is uitgegroeid tot statussymbool. Online coachingprogramma's liften mee op dit succes en schieten als paddenstoelen uit de grond. bodyLIFE dook in de wereld van deze programma's door zelf een traject te volgen bij FIT.nl. Is dit de toekomst van fitness?

Tekst: Jessica Scheffer

'The Future of Fitness', zo werd online coaching en paar jaar terug geïntroduceerd in de fitnesswereld. Want, ideaal voor mensen die willen trainen wanneer het hen uitkomt, een stok achter de deur willen hebben en op zoek zijn naar een betaalbaar alternatief voor een personal trainer. Dit klinkt mij als fulltime werkende moeder, die al maanden een sportabonnement heeft maar nooit tijd heeft om te gaan, als muziek in de oren. Op zoek naar de beste online coach zie ik op internet door de bomen het bos niet meer. Het aantal zoekresultaten is gigantisch. Slogans als 'een killerbody in tien weken' en 'wordt de fitste versie van jezelf' worden ondersteund met foto's van transformaties van vrouwen en mannen die er eigenlijk al best normaal uitzien, met hier en daar een kleine lovehandle, in superstrakke fitgirls en boys met keiharde billen en blokjesbuiken.

Loggen

De moed zakt me in de schoenen bij het zien van al die perfecte lichamen. Totdat ik op de site van FIT.nl stuit. Hier vind je geen grote slogans en voorbeelden van extreme transformaties, maar wordt de werkwijze van FIT.nl helder beschreven. Via een formulier op de website vul ik mijn gegevens in en de reden waarom ik een intakegesprek wil. Al gauw wordt contact met mij gezocht door Neeke Smit, die diëtiste is bij FIT.nl en zich voorstelt als mijn coach. Voor het aanmelden vul ik een vragenlijst in, waarin onder andere gevraagd wordt naar mijn medische achtergrond, blessures en mijn beoogde doel, namelijk fitter worden. Ook krijg ik een link toegestuurd zodat ik toegang heb tot de FIT.nl app. Hierin kan ik al mijn voeding en activiteiten loggen. Zo kan ik precies zien wat ik op een dag gegeten heb en of dit past bij mijn doel. Ook voortgangfoto's en trainingsschema's kunnen in deze omgeving worden opgeslagen. Via Skype bespreek ik mijn doelen met Neeke Smit en krijg ik een e-book toegestuurd met informatie over voedings- en trainingsleer. Volgens haar zal ik de komende drie maanden mezelf regelmatig moeten voorhouden 'waarom ik mijn gedrag wil veranderen', 'wat ik moet doen om mijn gedrag te veranderen' en 'wat ik er voor over heb'.

Sport medisch onderzoek

Voordat ik start met het coachingtraject zoek ik contact met HAN Seneca waar op dat moment door Maup van de Kerkhof, derdejaars student van de opleiding Sport, Gezondheid en Management in Nijmegen, een onderzoek wordt uitgevoerd naar leefstijl- en online coachingprogramma's. De centrale vraag hierbij is of een online toevoeging meerwaarde heeft bij leefstijlbegeleiding. Na afloop van mijn coachingtraject zijn de resultaten pas bekend. Nu ik toch bij HAN SENECA ben, besluit ik een sport medisch onderzoek af te laten nemen. HAN SENECA biedt voor zowel werkgevers als particulieren veel mogelijkheden als het gaat om bijvoorbeeld sport medische keuringen, health checks of gezondheidsadvies. Ook voor topsporters zijn er diverse ondersteunende faciliteiten. Het expertisecentrum is gecertificeerd als Sportmedisch Adviescentrum (SMA) en heeft de beschikking over een innovatief, gedigitaliseerd test- en meetlab. Dat lab is tevens beschikbaar in een trailer, zodat op locatie metingen uitgevoerd kunnen worden. In het lab in Nijmegen krijg ik diverse testen zoals een neurologisch- en orthopedisch onderzoek, een longfunctietest en een elektrocardiogram, maar ook een ogen- en urinetest. Verder wordt mijn bloed onder andere onderzocht op hemoglobine, bloedsuiker en lever- en nierfunctie en volgt een maximale inspanningstest op een fiets met ECG- en bloeddrukcontrole. De uitslag volgt dezelfde dag nog. Uit het onderzoek blijkt dat ik een matige tot gemiddelde basisconditie heb die ik kan vergroten door rustige duurtrainingen. Het vermogen in mijn benen is onder gemiddeld. Dit kan ik vergroten door krachttraining. Gelukkig zijn er geen aanwijzingen voor overbelastingblessures, dus kan ik aan de slag in de fitnessclub!

Fitnorm

Van Neeke Smit heb ik de opdracht gekregen om drie keer in de week te gaan bewegen. Volgens haar heeft de landelijke fitnorm de voorwaarde dat je drie keer per week 20 minuten intensief sport en haal ik dit met mijn schema met gemak. De beweegnorm van vijf keer per week 30 minuten per dag matig intensief bewegen, zal voor mij een stuk lastiger worden, aangezien ik een zittend beroep heb en tussendoor weinig beweeg. Tussen de trainingen door ontvang ik regelmatig informatie over het nut van bewegen, met daaraan gekoppelde opdrachten. Regelmatig heb ik met Neeke Skype-gesprekken, waarbij ze mij wijst op de energie-inname die te laag is enerzijds en de ongezonde keuzes anderzijds. Zo moet ik meer volkoren brood eten in plaats van witte broodjes en tussendoor voor fruit kiezen in plaats van een stuk chocolade pakken. Fijn is dat Neeke mij nooit het gevoel geeft dat ik op het matje geroepen word als ik toch een keer snack of ik een training oversla. Ze gaat juist op zoek naar dingen die op dat moment wel haalbaar zijn voor mij. Wanneer ik me een keer minder fit voel, hoef ik mezelf niet af te beulen in de fitnessclub. Voor dat moment mag ik even genoegen nemen met iets minder trainen en wordt mij geadviseerd om meer te gaan wandelen met de hond. Hierdoor hou ik het online coachingprogramma makkelijk vol. Inmiddels ben ik mij bewuster geworden van mijn voedingspatroon, heb ik geleerd wat mijn valkuilen zijn, weet ik hoe ik meer grip kan krijgen op mijn voeding en trainingen en heb meer plezier in bewegen gekregen.

Begeleiding in de sportschool

Terwijl ik mijn coachingprogramma afrond bij FIT.nl, zijn de resultaten van het onderzoek van Maup van de Kerkhof bekend. Uit het onderzoek blijkt dat een goed online bewegingsprogramma meer is dan alleen uitleg van verschillende oefeningen. Dit wil zeggen dat er een programma moet worden ontwikkeld waarin zowel één-op-één begeleiding als online begeleiding wordt gebruikt. Door de combinatie met offline één-op-één begeleiding raken de gebruikers meer gemotiveerd en wordt de techniek van oefeningen beter aangeleerd en uitgevoerd.

Deze conclusie kan ik inmiddels uit eigen ervaring onderstrepen. Hoewel ik het volgen van een online coachingprogramma absoluut als positief heb ervaren, miste ik af en toe de begeleiding in de sportschool. Als ik een oefening een keertje minder deed omdat ik op dat moment minder gemotiveerd was, was er niemand in de buurt die mij corrigeerde of nog even aanmoedigde om de laatste set te voltooien. Persoonlijk denk ik dan ook dat de meest ideale situatie een combinatie van beide zou zijn, waarbij de instructeur van de fitnessclub je begeleidt bij de uitvoering van je online schema. Maar dan moet er eerst nog wat veranderen in fitnessland en moeten fitnessinstructeurs afstappen van de gedachte dat alleen zij de wijsheid in pacht hebben en de aangewezen persoon zijn om schema's te maken.

Voor meer informatie: https://shop.fit.nl/online-coaching/

FIT.nl begon in 2012 als hobbyproject om fabels en feiten binnen de fitnesswereld te ontrafelen. Inmiddels is de website uitgegroeid tot één van de grotere online fitnessplatforms van Nederland en werken er diverse deskundigen, zoals personal trainers, voedingsdeskundigen en fysiotherapeuten. Het doel: mensen fitter, vitaler en gezonder maken. Jeroen van der Mark, Erik Huizenga en Neeke Smit zijn de coaches van het coachingprogramma van FIT.nl. Neeke Smit is (sport)diëtist (HBO V&D en POST HBO Sportdiëtetiek) en Fitnessinstructrice (FITVAK A + 3 jaar werkervaring in de sportschool), Jeroen van der Mark en Erik Huizenga zijn medisch socioloog en hebben de opleiding voor Fitnessinstructeur A en de NASM gevolgd (voor personal trainer) en zijn ook meerdere jaren werkzaam in de fitness.

"Conclusie: een combinatie van één op één en online begeleiding is de toekomst!"

HAN SENECA is gecertificeerd als Sportmedisch Adviescentrum (SMA) en heeft de beschikking over een innovatief, gedigitaliseerd test- en meetlab

 

Edities