1 maand geleden

Letselschade opgelopen op de sportschool, maar wie is er aansprakelijk?

1 maand geleden
Stel je voor, je bent hard aan het sporten op de sportschool. Je stapt van de loopband af, maar ziet niet het snoer dat naast de loopband op de grond ligt. Je voet blijft achter het snoer haken en je valt. Een ongelukkige val waarbij je bijvoorbeeld je enkel kan breken. Ook op de sportschool kan zo’n ongeluk gebeuren. Maar wie is er dan aansprakelijk voor jouw val? Ben je zelf verantwoordelijk, omdat je niet goed oplet? Of is de sportschool verantwoordelijk, omdat ze je niet waarschuwen voor de snoeren op de grond? Lees snel verder om te weten te komen wanneer je zelf aansprakelijk bent en wanneer de sportschool aansprakelijk is.

Eigen verantwoordelijkheid

Als sporter in de sportschool heb je de verantwoordelijkheid om zelf op te letten en je eigen veiligheid te waarborgen. Je moet zelf rekening houden met het risico dat sporten met zich mee kan brengen. In het geval van een blessure ben je daarom ook vaak zelf verantwoordelijk en niet de sportschool. Daarnaast ben je als sporter zelf verantwoordelijk om op de juiste manier van de apparaten gebruik te maken en de sportschool is dus niet aansprakelijk als je onjuist gebruik maakt van de apparaten. Toch zijn er ook situaties waarin de sportschool wel aansprakelijk is. Als dit het geval is dan kun je een bedrijf, zoals Drost letselschade, inhuren om de sportschool aansprakelijk te stellen.

Zorgplicht sportschool

De sportschool heeft een zorgplicht. Dit betekent dat de sportschool een plicht heeft om de faciliteiten en het gebouw veilig te maken voor hun leden. Zijn de faciliteiten of het gebouw niet veilig en krijg je daardoor een ongeval? Dan is de sportschool aansprakelijk voor het ongeluk. Als sporter moet je er vanuit kunnen gaan dat de toestellen in goede staat zijn en dat je anders door de sportschool gewaarschuwd wordt om een ongeluk te voorkomen. Voldoen de toestellen en de ruimte niet aan de veiligheidseisen? Dan is er sprake van nalatigheid. Mocht je niet zeker weten of de sportschool aansprakelijk is door nalatigheid? Dan kun je het beste contact opnemen met letselschade advocaten. Zij zoeken het dan voor je uit.

Begeleid of onbegeleid sporten

Bij onbegeleid sporten in de sportschool, ben je zelf in de meeste gevallen verantwoordelijk voor een ongeval. De sportschool gaat ervan uit dat je zelf ervaring hebt met het sporten, waardoor je zelf verantwoordelijk bent voor wat je doet. Bij begeleid sporten kan het echter wel zo zijn dat de sportschool aansprakelijk is voor het letsel. Als instructeur ben je verplicht om de sporter op eventuele risico’s te wijzen. Doet de instructeur dit niet, dan kan hij of zij verantwoordelijk zijn voor het ongeval. Het kan dus lastig zijn om te bepalen wie verantwoordelijk is voor een ongeval op de sportschool. Het is belangrijk dat je zelf ook goed oplet tijdens het sporten.
 
Meest recente artikelen