Sterk en lenig met Power Yoga

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2015
Sterk en lenig met Power Yoga

Wie op een zondagochtend een CrossFit-box binnenwandelt loopt de kans een groep goed gebouwde mannen en vrouwen in complexe yogahoudingen te zien staan. Yoga wordt steeds populairder en is ook in reguliere sportcentra niet meer van het lesrooster weg te denken. Het is allang niet meer alleen iets voor ‘geitenwollensokkentypes’. Sterker nog: yoga is hot! Want van yoga word je sterk en sterk is medio 2015 hét nieuwe sexy.

En waar je sterk wordt van yoga, word je van Power Yoga nóg sterker. Power Yoga staat voor kracht, letterlijk strength, force or energy. Power Yoga is een oefenreeks waarbij de intensiteit zodanig hoog ligt dat je continu bezweet blijft. Door de warmte word je soepel en blijk je fysiek veel sterker en leniger te zijn dan je zelf ooit had gedacht. Van Power Yoga word je niet alleen leniger, ook je kracht en uithoudingsvermogen gaan er flink op vooruit. Om Power Yoga te begrijpen, moeten we terug naar de oorsprong.

Hatha Yoga

Deze vinden we in Hatha Yoga: de basis van alle gevormde yoga-stijlen. Het woord Hatha komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘krachtig’. Hatha Yoga beschrijft alle fysieke oefeningen van de yoga. Zo is Vinyasa Yoga Hatha Yoga, en hoe anders het ook lijkt, ook Asthanga Yoga is Hatha Yoga.

Hatha Yoga een zeer geschikte basisvorm om kennis te maken met yoga. Het is toegankelijk omdat er geen gebruik wordt gemaakt van flow. Flow betreft de Vinyasa-stijl waarbij oefeningen elkaar op een vloeiende wijze opvolgen. Het accent bij Hatha ligt op stretchen en kracht en leren doorademen in soms minder comfortabele houdingen. De moeilijkere houdingen worden afgewisseld met eenvoudigere posities. De les heeft een ontspannende werking en er wordt regelmatig aandacht besteed aan ademhalingstechniek, aandachtstraining en soms zelfs meditatie. Het betreft een helende, anti-stress les.

Vele stromingen

Yoga kent vele stromingen en diverse uitvoeringen. Zo zijn er veel oefeningen die meerdere benamingen hebben en zijn er meerdere methodes binnen yoga. Ashtanga Yoga is een reeks van oefeningen welke door K. Pattabhi Jois (1915-2009) bekendheid kregen. De combinatie van Vinyasa Yoga met Ujiayi ademhaling (neusademhalingstechniek), Mula Bandha (bekkenbodemtrainingstechniek), Uddiyana Bandha (abdomen- en diafragmatrainingstechniek) en Drishti (focus) in de zes officiële reeksen is Ashtanga Yoga.

Power Yoga is een vorm van yoga die veel in sportcentra wordt gebruikt. Hierbij gaat het om oefenreeksen waarbij het accent ligt op kracht en lenigheid. Het is een westerse vorm die in de USA zijn oorsprong had. Het betreft een modificatie van de originele yoga uit India. Power Yoga is deels ontwikkeld vanuit de inzichten en methode van de Ashtanga Yoga. Het verschil zit in het feit dat er niet wordt gewerkt met de officiële reeksen en technieken.

Bij Power Yoga wordt gewerkt met yogahoudingen die in een flow worden uitgevoerd. Tussen de meeste houdingen door wordt er gewerkt met een soort van mini-zonnegroet, welke op verschillende niveaus uitgevoerd kan worden. Hierdoor blijft je doorbloeding goed op gang. Bij yoga is ademhalingstechniek een belangrijk onderdeel. Het is de bedoeling alle oefeningen uit te voeren met de juiste ademhalingstechniek (Ujiayi) waarbij in- en uitademing via de neus gaan.

Indeling Power Yoga les

De les start met een moment van zitten in aandacht, het vinden van concentratie. Vervolgens zal het lichaam opgewarmd worden met zonnegroeten. In de meeste gevallen wordt er gewerkt met twee variaties op de zonnegroet. De eerste zonnegroet is iets minder intensief, de tweede intensiever om het lichaam voor te bereiden op de volledige Power Yoga-reeks van die dag. De zonnegroet is een oefenreeks die ontwikkeld is als een groet aan de zon, als dank voor de dag en het feit dat de zon weer opkomt. Fysiek wordt hierbij gewerkt met voorover- en achteroverbuigingen van de wervelkolom. De zonnegroet kan gebruikt worden als warming-up, maar ook als volledige sessie. Het zou bij regelmatige beoefening zorgen voor een betere doorbloeding, een positief effect op de spijsvertering, de spieren en de organen en het zou neerslachtigheid tegen gaan.

Na de zonnegroeten komt de kern van de les die bestaat uit een reeks Asana’s afgewisseld met de ‘mini-zonnegroet’. In veel gevallen wordt de les afgerond met ademhalingsoefeningen (Pranayama), aandachtstraining en een eindontspanning.

Is je interesse gewekt? QUENO Sportopleidingen biedt diverse Yoga docentenopleidingen aan in Westerbork (Drenthe), Snowworld Zoetermeer en Aruba. Kijk voor meer informatie op www.quenospoptopleidingen.nl.

Annemiek Smegen

Reageren?

annemiek@queno.nl

Edities