- Clubreport: Kenamju

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2014

I body•LIFE 2I2014

Een multifunctioneel sport & health centrum ten top

Vorig jaar augustus opende Kenamju Sport & Health officieel haar gloednieuwe locatie in Haarlem. Het is het sportcentrum van Dennis en Elco van der Geest, dé judoka-broers van Nederland.

Kenamju Sport & Health

In het nieuwe sportcentrum aan de Phoenixstraat 13 in Haarlem blijft judo, de sport waarin Elco en Dennis van der Geest hun sporen hebben verdiend, vanzelfsprekend een belangrijk component. Het totale oppervlak van het nieuwe centrum bedraagt ca. 2.000 m2 en heeft door een logische indeling en toepassing van lichte kleuren een ruimtelijk karakter gekregen. En is daarmee uitnodigend voor sporten uit elke leeftijdscategorie. Er werken in totaal 40 mensen in deze club. Eigenaar van de club is Cor van der Geest terwijl zijn zoon Elco directeur is. Sebastian Leis is de General Manager die verantwoordelijk is voor alle operationele zaken.

Verbouwing

Kenamju, dat staat voor KENnemer AMateur Judo, is een Nederlandse sportclub met een lange geschiedenis. In 1971 startte Cor van der Geest Sportcentrum Kenamju aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Het accent lag in de beginperiode vooral op judo; bekende judoka's uit de geschiedenis van Kenamju zijn onder andere Jenny en Jessica Gal, Dex Elmont, Henk Grol en Van der Geest’s zonen Dennis en Elco. Naderhand is de club uitgebreid met fitness en groepslessen. Vanwege het toenemend aantal leden werd de club aan de Gedempte Oude Gracht al snel te klein. Uitbreiding ter plekke was niet mogelijk. Al jaren was er het plan een nieuwe locatie te vinden voor het sportcentrum. Na een zoektocht van acht jaar werd er eindelijk een geschikte locatie gevonden: een oude plasticfabriek aan de Phoenixstraat in Haarlem die volledig gestript is en is met ruim 2.000 vierkante meter een stuk groter dan de huidige accommodatie. De verbouwing onder regie van Cor van der Geest heeft 11 maanden geduurd. Met de bouw van dit centrum had Cor van der Geest een concreet doel voor ogen: een multifunctioneel sport & health centrum voor iedereen. Jong en oud, amateur of topsporter! De jeugd wordt hier opgeleid en Olympische helden trainen hier voor goud!

Accommodatie

Het gebouw heeft onder meer een instructiezwembad, een sauna, een dojo, twee grote sportzalen en een uitgebreid krachttraininggedeelte met state-of-the-art apparatuur. “Wat dat betreft hebben we geen concessies gedaan”, vertelt Sebastiaan ons tijdens de rondleiding.

Het complex ademt een gastvrije sfeer uit en dat begint al bij binnenkomst waar bij de receptiebalie een ruim koffiecafé is gecreëerd met een lounge bank en knusse tafeltjes en stoelen. Rechts van de toegangsbalie ligt de dojo van circa 300 m2 waar judo en karate wordt gegeven. “Het is een belangrijk onderdeel van deze club. Daar is Kenamju groot mee geworden. In de dojo worden ook de TRX groepslessen gegeven door de Mastertrainer van TRX Bas van Zanten die tevens hier Personal Trainer is. Voor deze groepsles is veel belangstelling.” Via een gang komen we terecht in de fitnessruimte. Wat opvalt, is de ruime opzet en de lichtval door de grote glazen pui aan de zijkant van deze ruimte. Binnen deze fitnesszaal heeft de ARTIS productlijn van Technogym een prominente plek gekregen in combinatie met de Kinesis wand en andere losse krachtapparatuur van Technogym. “Ieder cardio apparaat heeft op het scherm een programma waarmee onze leden kunnen surfen op het web, naar hun favoriete muziek kunnen luisteren en zelfs apps kunnen installeren. Uniek is dat alle trainingen en resultaten direct gesynchroniseerd worden met de MyWellness Cloud van Technogym, waardoor wij direct kunnen zien welke progressie onze leden maken en welke aanpassingen wij eventueel direct kunnen doorvoeren in het trainingsschema. Op deze manier kunnen we niet alleen de judoka’s, maar iedereen die een actievere levensstijl nastreeft, optimaal trainen en begeleiden.”

Via de fitnessruimte komen we terecht in de Strength & Condition ruimte ofwel Crossfit ruimte. Er wordt gebruikgemaakt van barbells, dumbbells, kettlebells, concept2 roeiers, zandzakken, touwen en pull up bars. Het meeste materiaal is geleverd door Lifemaxx Fitness Accessoires. Daarnaast staan er nog een paar oude krachttoestellen van Technogym die zijn opgeknapt en waarop bekende Olympische judoka’s nog hebben getraind. Verder op de benedenverdieping de fysiotherapieruimten van 201fysiosport waarmee Kenamju een samenwerking is aangegaan. Bovenin het pand liggen nog twee groepszalen. Een zaal wordt gebruikt voor indoorcycling en pilates. De andere zaal voor steps, pump, yoga en bokszak work out. Hiervoor heeft Kenamju een ingenieus systeem bedacht. Alle bokszakken hangen aan een railsysteem en kunnen op een eenvoudige manier in de zaal geschoven worden en na afloop weer snel opgeborgen worden.

Alle groepslessen worden gegeven door ervaren en goed opgeleide instructeurs die ook zelf hun lessen samenstellen. “We willen geen groepslessen met een vast stramien zoals Les Mills. Het is aan de instructeurs om hier op een creatieve manier invulling aan te geven.” Verder is er bovenin het pand nog een uitgebreide wellness ruimte met een sauna, stoombad en infraroodcabine waar de leden zich na het sporten kunnen ontspannen. Op de benedenverdieping is nog het zwembad dat voornamelijk gebruikt wordt voor zwemlessen aan kinderen. “We hebben een gediplomeerde zweminstructrice in dienst met meer dan 35 jaar ervaring die zwemles geeft volgens de richtlijnen NPZ-NPR. Daarnaast kunnen leden tegen bijbetaling ook gebruik maken van het zwembad na het sporten. Dit zwembad vormt voor ons duidelijk toegevoegde waarde gezien het aantal kinderen en volwassenen die hiervan gebruik maken”, aldus Sebastiaan.

Groeiend aantal leden

Vanaf de opening in augustus is de groei van het aantal leden fors toegenomen, ondanks de moordende concurrentie van o.a. Sportcity. “We zitten nu op een totaal van 2.350 leden en elke dag komen er nieuwe bij. Natuurlijk hebben wij als voordeel dat Kenamju al 42 jaar lang een bekende naam is in Haarlem en omgeving. Dat neemt niet weg dat we regelmatig acties zoals houden zoals ‘bring a friend’ om nieuwe leden te werven. Daarnaast onderscheiden we ons in de aanpak. Iedereen die hier begint met sporten krijgt een uitgebreide intake met de eerste keren persoonlijke begeleiding dat om de zoveel tijd herhaald wordt. Daarbij hebben we een retentiemanager die zich sec bezighoudt met behoud van bestaande leden. En voor leden die extra begeleiding willen, bieden we Personal Training aan. In onze visie is persoonlijke aandacht/begeleiding de kracht van deze club.” Dat is volgens Elco het manco van veel low budget clubs. “In Nederland mag je geen alcohol drinken als je 16 bent, maar je mag wel een sportcentrum binnenlopen en met gewichten gaan werken zonder dat je weet of het goed voor je is. Met onze kennis en ervaring in de topsport krijgen mensen hier op een verantwoorde manier begeleiding zoals het hoort”, aldus Elco.

clubreport I business

body•LIFE 2I2014 I

Edities