Uw huisvesting: kopen of huren

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2010

economics I GFMI

I body LIFE 2I2010

Groepsfitness volgens een managementsysteem

olgens het onderzoek van IHRSA blijven klanten die aan groepsfitness deelnemen gemiddeld vier maanden langer lid dan klanten die individueel trainen. Onderschat de rol van groepsfitness en de manager dus niet! De groepsfitnessafdeling dient te worden aangestuurd op basis van een managementsysteem, inclusief targets, rapportage, begroting en tools. Hieronder een aantal belangrijke onderdelen van het Les Mills groepsfitness-managementsysteem dat u kan helpen deze afdeling effectiever aan te sturen.

Het stellen van doelen

U moet nooit aan iets beginnen zonder een bepaald doel te hebben gesteld. De doelen voor groepsfitness zijn altijd gebaseerd op het behalen van een aantal deelnemers per groepsles. Deze aantallen worden genoteerd op een zogenaamde scorekaart. Vervolgens wordt deze scorekaart gebruikt om aan het managementteam te rapporteren, zodat er tijdig bijgestuurd kan worden, maar ook om gerichte feedback aan het team te kunnen geven. Laat zien waar u naartoe wilt met de groepsfitness, motiveer de instructeurs en zet alle neuzen in dezelfde richting. Alleen op basis van de aantallen is het mogelijk om objectief performancemanagement toe te passen. Koppel de statistieken uit de scorekaart terug naar de instructeurs. Het geeft het team feedback en u kunt laten zien waar u heen wilt. Bepaal afzonderlijke les- en wekelijkse targets voor uw instructeurs. Deze kunt u stellen op basis van resultaten behaald in (een) voorgaande periode(s).

Het bijhouden van de cijfers

Wanneer u uw groepsfitness wilt aansturen zijn cijfers belangrijk: de totale groepsfitnessbezetting, de bezetting per programma, en natuurlijk de winst aan het eind van de maand. De cijfers vertellen u hoe sterk uw business is en hoe u deze kunt versterken. Het bijhouden en analyseren van de cijfers is dus essentieel!

U kunt hiervoor zelf een scorekaart maken of werken met een professioneel computer programma wat het aansturen van uw groepsfitnessafdeling vergemakkelijkt.

ClubCount van Les Mills is hét nieuwe web-based programma waarin u uw groepsfitness aantallen bijhoudt en analyseert. U heeft in één oogopslag een totaaloverzicht van de stand van zaken en u kunt verschillende rapporten uitdraaien welke u helpen uw groepsfitness afdeling te managen om het maximale rendement te behalen. Het enige wat u nog hoeft te doen is het aantal deelnemers per les tellen, dan de aantallen invoeren en ClubCount zorgt voor de rest. Effectief en tijdbesparend!

Maximaliseer uw lesrooster

Op basis van de cijfers uit de scorekaart kunt u nu uw lesrooster gaan maximaliseren. Het maximaliseren van uw lesrooster houdt in dat u uw lesrooster zodanig indeelt dat iedere les het maximum aantal deelnemers telt, dat er zoveel mogelijk leden van de club aan groepsfitness doen en dit alles tegen zo laag mogelijke kosten. Uw lesrooster zal deelnemers in uw studio(’s) brengen als u de juiste mix van programma’s, tijden en instructeurs aanbiedt.

Na inzicht in de scores aan de hand van de scorekaart, kunt u werken aan de beste indeling van programma’s, de beste instructeuropstelling, aanbod van selectieve ‘service’ lessen en de verhouding tussen core-, special - en serviceprogramma’s.

Maximaliseer de deelname door uw beste instructeurs en uw beste programma’s zoveel mogelijk in verschillende tijdszones op uw lesrooster te zetten. De basis hiervoor wordt gevormd door uw cijfers, maar houd voldoende rekening met de ontwikkeling van nieuwe instructeurs en programma’s.

Coaching van uw instructeurs

Zorg op regelmatige basis voor effectieve, doelgerichte en inspirerende instructeurtrainingen. De insteek hiervan is het beter maken van uw instructeurs waardoor u ‘member magnets’ creëert. Maar ook het verkrijgen van loyaliteit van de instructeurs, carrière ontwikkeling en last but not least het creëren van een team!

Beoordeel uw instructeurs minimaal halfjaarlijks door middel van video- opnames en een gestandaardiseerd beoordelingsinstrument, zoals een assessmentformulier met richtlijnen. Het voordeel van video-opnames is dat u samen met de instructeur nog eens terug kunt kijken. Ook voor de bewustwording van de instructeur is dit een voordeel.

Plan ieder half jaar een beoordelingsgesprek waarin de behaalde resultaten individueel worden besproken. Het behoudt focus van uw instructeurs en geeft u coachingsmogelijkheden.

Bij mindere resultaten kunt u training voorschrijven gebaseerd op de beoordeling van bepaalde vaardigheden. Laat de instructeur deelnemen aan workshops, laat ze meedoen bij collega-instructeurs, zodat ze kunnen ervaren hoe anderen lesgeven. Of neem een externe trainer in huis voor training van uw instructeurs.

Ook succesvol uw groepsfitnessafdeling aansturen? Volg de Les Mills opleiding GFMi! Managers en coördinatoren kunnen hun groepsfitness naar een nog hoger plan tillen met de nieuwe Les Mills groepsfitness management training; GFMi. Deze tweedaagse interactieve training geeft managers de nieuwste managementtools om de potentie van groepsfitness optimaal te benutten.

Wat heeft GFMi u te bieden?

U wordt opgeleid tot Les Mills groepsfitnessmanager en ontvangt hiervoor een internationaal GFMi certificaat;

u leert een effectief leiderschapssysteem om de potentie van groepsfitness volledig te benutten;

u leert nieuwe management tools om in uw fitnesscentrum toe te passen en meer leden te werven;

na de basisopleiding zijn er vervolgtrainingen zodat u continu blijft geüpdatet.

Meer weten over GFMi

of ClubCount?

Les Mills organiseert gratis webinars, een online training via computer en telefoon waarin u inzicht krijgt in ClubCount: de nieuwste tool op het gebied van Groepsfitness management.

Opgeven hiervoor kan door contact op te nemen met Les Mills op het nummer +31(0)416-34 97 25 of stuur een e-mail naar clubcount@lesmills.nl.

Voor informatie over GFMi kunt u een

e-mail sturen naar gfmi@lesmills.nl.

Kijk ook op lesmills.com om zelf alles

over CLUBCOUNT en GFMi te ontdekken.

De primaire doelen voor de groepsfitnessafdeling zijn het verhogen van het aantal deelnemers aan groepslessen, het verbeteren van de klanttevredenheid en het verhogen van het klantenbehoud. Dit alles door het verzorgen van fantastische groepslessen. “Toename in groepsfitnessdeelname is een sleutelindicator voor de groei van de club en de winst!”, aldus John McCarthy van IHRSA.

gfmi I economics

body LIFE 2I2010 I

Edities