Uitgebreid THP² testsysteem bij Healthclub Juliën

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2015

Healthclub Juliën heeft onlangs een vaste set THP² apparatuur aangeschaft.

Uitgebreid THP² testsysteem bij Healthclub Juliën

Na regelmatig gebruik gemaakt te hebben van het mobiele test- en meetlaboratorium van HAN SENECA, wat ook is uitgerust met een THP² gezondheidsdiagnose systeem, heeft Healthclub Juliën nu besloten een vaste set THP² apparatuur aan te schaffen. Vanaf 1 januari 2015 staat er een multi-use systeem bij Healthclub Juliën in Lienden.

Juliën is innovatief en vaak koersbepalend in de regio. In 1991 begon men al met actieve fysiotherapie, terwijl de behandeltafel nog standaard was. In 1997 met het eerste digitale begeleidingssysteem en ook de laatste jaren staat Juliën niet stil. Zo heeft men sinds 2007 unieke hoogtekamers, is er sinds 2011 de eerste mobiele klimwand van Nederland en is er in 2012 gestart met de outdoortraining ElliptiGo. De grootste innovatie is door de jaren heen zo gegroeid en staat onder de noemer Samen werken aan gezondheid™. Alles op gebied van gezondheid is er te vinden onder één dak: fysiotherapie, diëtiste, oefencesartherapie, shiatsu-therapie, sportmasseur, personal trainer, medisch pedicure, bedrijfsgezondheidsconcept en sinds 1 januari ook een sport medisch adviescentrum en een sportarts. Of het nu individueel is of voor een groep van sporters of een bedrijf: Juliën wil samen met haar partners mensen graag op weg helpen naar een gezonde toekomst.

Multi-use testsysteem

Een multi-use gezondheidsdiagnose systeem bevat een digitaal data console bij elk testapparaat. Het voordeel hiervan is dat er meerdere personen tegelijkertijd getest kunnen worden, waardoor een continue stroom van testpersonen mogelijk is. Met het THP² systeem gaat Healthclub Juliën gezondheidstesten uitvoeren bij clubleden voor gezondheid- en prestatiebevorderende dienstverlening. Daarnaast wordt het systeem ingezet voor retentiemanagement en blessureregistratie. Healthclub Juliën kan hiermee ook Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uitvoeren bij MKB-bedrijven in de omgeving van Lienden. Het PMO is een verzameling van methoden om de leefstijl, het werkvermogen en de gezondheid van de medewerkers te bewaken en te bevorderen. De inhoud van dit Preventief Medisch Onderzoek bepaalt het bedrijf in overleg met Healthclub Juliën. Dit hangt af van de specifieke wensen, de risico's binnen de organisatie vanuit het RI&E en het budget.

Fysiek onderzoek

Het PMO bestaat meestal uit een vragenlijst en een fysiek onderzoek. Daarnaast bestaat het mogelijk uit activiteiten (interventies) om de gezondheid te verbeteren, als daar op basis van het onderzoek een reden voor bestaat. Zo wordt er gewerkt aan het bewaken en verbeteren van de inzetbaarheid van de medewerkers. We kijken niet alleen of we het personeel aan het fitnessen krijgen, maar ook of er bijvoorbeeld een verantwoorde menukaart in de kantine is, vertelt Juliën van der Slikke enthousiast. Maar ook of de lunchwandeling al ingezet is en of er aan het fietsplan meegedaan wordt. Deze brede kijk op gezondheidsbeleid geeft ons veel meer inzicht om het implementeren van het bedrijfsgezondheidsbeleid binnen een bedrijf goed te kunnen verrichten.

Volgens Van der Slikke is het voor werkgevers beslist de moeite waard om te investeren in de gezondheid van de werknemers. Fitte werknemers betekenent immers minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

Nieuwe doelgroepen

Het belangrijkste doel van het PMO is het beantwoorden van de vraag hoe de werkomstandigheden bij de organisatie kunnen worden verbeterd en gezond gedrag kan worden gestimuleerd. Er wordt gekeken op welke manier medewerkers gezond en gemotiveerd blijven en het werk als minder fysiek en mentaal belastend ervaren. Door de uitvoering van de hierboven geschetste activiteiten hoopt Healthclub Juliën nieuwe doelgroepen aan te boren. Healthclub Juliën is aangesloten bij Fit!Vak, de brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra, en De Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES). De aanschaf van het THP² testsysteem past perfect bij het gedachtegoed van deze organisaties en bij het onlangs gepresenteerde verenigingsplan 'Fit!Vak op weg naar 2024'. Het sluit daarbij ook naadloos aan bij de missie van Healthclub Juliën zelf. Een deel van deze missie luidt: Mensen in de wijde regio zowel sportief, preventief als curatief aan hun gezondheid te laten werken. Dit met behulp van innovatieve en kwalitatieve producten en diensten. Zo starten Fysiotherapie Sylvia Crum en beweegaanbieder Healthclub Juliën met de ontwikkeling van een beweegprogramma voor zelfstandig wonende inactieve senioren, met als doel hen structureel in beweging te krijgen. Het programma richt zich op senioren van 65 tot 75 jaar oud met en zonder chronische aandoeningen en zelfstandig wonend in Lienden, Ommeren, Ingen, Eck & Wiel of Maurik.

Valpreventie

Naast het stimuleren van bewegen besteed Juliën ook aandacht aan onderwerpen als voeding, medicijngebruik, valpreventie, eenzaamheid en chronische klachten. Vanaf januari 2015 wordt de doelgroep uitgenodigd deel te nemen aan een fitheidstest met het THP² testsysteem. Deze test brengt naast fitheid ook eventuele (lichamelijke) klachten/aandoeningen in kaart. Deelnemers krijgen een beweegadvies op maat. Op deze manier kan het THP² meetsysteem op meerdere fronten worden ingezet. We gebruiken het ook voor de eigen leden en vragen daar een x bedrag voor. Daarnaast bij losse projecten en PMO's voor bedrijven.

Volgens Van der Slikke verdient de investering zichzelf terug door de toegevoegde waarde die het biedt en het daaraan gekoppelde vervolgtraject. Als belangrijkste voordelen van het THP² testsysteem noemt hij:

  • Professioneler aanbod, onder andere bedrijfszorg, zelfmanagement, preventie en lifestyle
  • Van fitnessaanbieder naar kenniscentrum in de wijk
  • Aanboren nieuwe doelgroepen (bijvoorbeeld diabetes, COPD en bedrijven)
  • Onderscheidend vermogen ten aanzien van collega's, daardoor een betere positionering
  • Klantenbinding/retentiemanagement en kwaliteitsuitstraling in het centrum.

THP² Europe gelooft zelf ook dat de basis van effectieve en efficiënte gezondheidsbevordering ligt in het vroegtijdig signaleren van gezondheidsrisico's via gezondheidsscreening op zowel individueel- als groepsniveau. De organisatie kijkt uit naar een succesvolle samenwerking met Healthclub Juliën.

Met het THP² systeem gaat Healthclub Juliën gezondheidstesten uitvoeren voor onder andere gezondheid- en prestatiebevorderende dienstverlening.

Edities