Fitnesstrends in 2015

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2015
Fitnesstrends in 2015

Het American College of Sports Medicine heeft eind 2014 voor het negende achtereenvolgende jaar, de wereldwijde fitnesstrends voor het komende jaar vastgesteld. Terwijl een nieuwe trend (oefeningen met je eigen lichaamsgewicht) aan de top staat, werden andere van de lijst geschrapt: Zumba, Pilates, balanstraining en indoorcycling zijn in 2015 blijkbaar niet zo hip als in de afgelopen jaren. Wat de top tien van fitnesstrends in 2015 dan wel zijn, onthullen we hier!

1.Trainen met het eigen lichaamsgewicht

Het motto in 2015: Terug naar de basis! Trainen met je eigen lichaamsgewicht heeft vele voordelen. Ten eerste heb je geen dure apparatuur nodig. De belangrijkste reden is echter dat je met fitnessapparatuur vaak maar één spier (groep) tegelijk traint. Met oefeningen die je met je eigen lichaamsgewicht doet train je vaak meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Je krijgt ook een stabieler lichaam, doordat je bij veel oefeningen je coördinatievermogen moet gebruiken. Ook train je met bijna alle oefeningen je core.

2. High-Intensity Interval Training (HIIT)

Deze training leidde in 2014 tot de lijst van fitnesstrends. In 2015 staat de gevarieerde HIIT training nog steeds op de tweede plaats. Hoge intensiteit interval training of sprint interval training is een training strategie oftewel ‘methodiek’ die bedoeld is om prestaties te verbeteren, met relatief korte trainingen. HIIT is een vorm van cardiovasculaire training die bevorderlijk is voor het verbranden van vet in een korte intensieve training. High Intensity Interval Training verhoogt het metabolisme, stimuleert de groeihormoonproductie en het vergroot de explosieve kracht. Uiteraard wordt het cardiovasculaire uithoudingsvermogen verbeterd, zowel de aërobe als anaërobe. Onderzoek toont aan dat HIIT tot 50 procent effectiever is in het verbranden van vetweefsel, dan een lage intensiteit training. Over het algemeen duren de meeste HIIT trainingen niet langer dan 30 minuten. Een goed voorbeeld daarvan toont TRAIN THE TRAINERS die nummer 1 en 2 aanpakt met het trainingssysteem THE GLADIATOR WORKOUTS®. Dit uitgekiende systeem bestaat uit een ruime serie workouts met verschillende structuren. Te ontwerpen door certified instructeurs of aan te vullen door kant-en-klare workouts af te nemen via workshops of de webshop.

3.Goed opgeleide en ervaren instructeurs

Gezien het grote aantal organisaties die fitness aanbieden, is het belangrijk dat de consument kiest voor professionele instructeurs die gecertificeerd zijn door middel van programma's die door de Nationale Commissie voor certificerende instanties (NCCA), geaccrediteerd zijn en aangeboden worden door ACSM. ACSM is één van de grootste en meest prestigieuze fitness-certificerings organisaties in de wereld. Steeds meer partners als zorgverzekeraars, overheid, bedrijven en andere instellingen vragen welke instructeurs en fitnesscentra garant staan voor kwaliteit door middel van een certificering.

Kwaliteit maakt het verschil

Met de opkomst van de low-budgetcentra de afgelopen jaren, staat bij menig fitnessondernemer het water inmiddels aan de lippen. Veel klanten bij fitnesscentra in het (iets) hogere segment haken af of stappen over naar de goedkopere concurrent. Het gevolg is vaak een prijzenoorlog in plaats van een duidelijkere profilering op basis van kwaliteit. Steeds meer zal de kwaliteit van de trainers hierin een doorslaggevende factor spelen. De trainer anno 2015 biedt zijn cursisten persoonlijke begeleiding en aandacht en heeft aantoonbare kennis en diploma’s op het gebied van fitness, gezondheid en niet te vergeten gedragsverandering! Start2move is een van de grootste en snelst groeiende Fit!vak erkende opleidingscentra van Nederland en speelt in op de laatste trends en behoeften van de markt op het gebied van fitness, gezondheid en leefstijlverandering. Kijk voor meer informatie op www.start2move.nl

Het (weer) belangrijk worden van goed geschoolde instructeurs voor de lessen is de reden waarom TRAIN THE TRAINERS blijft volharden in het aanbieden van opleidingen die instructeurs opleiden van de basis tot aan specialisaties. Waar pre-choregrafie lessen een eenheidsworst hebben bewerkstelligd in de clubs zal er om onderscheidend te zijn steeds meer terug gegaan worden naar goed opgeleide instructeurs die een eigen les kunnen ontwerpen.

4.Krachttraining

Krachttraining is training met (extra) weerstand om de kracht te verbeteren, meestal met het doel om (sport)prestaties te verbeteren. Anders dan met fitness, waarbij bewegen meestal het doel op zich is, is krachttraining in de meeste gevallen puur een middel om bewegingsvormen beter uit te voeren, om zo prestaties tot een hoger niveau te leiden. Bijvoorbeeld het sterker maken van de beenspieren van een sprinter. Voor krachtsporters is krachttraining het belangrijkste element van hun training. Krachttraining is te verdelen in algemene krachttraining en (sport)specifieke krachttraining.

5. Personal training

Personal training is een vorm van sporttraining waarbij de trainer zich met één sporter tegelijk bezighoudt. De personal trainer is hiertoe speciaal opgeleid. In het programma ‘Obese’ van RTL, waarin mensen met morbide obesitas gevolgd werden, speelde personal training een belangrijke rol. De meeste fitnesscentra bieden wel een vorm van personal training aan, maar je kunt natuurlijk ook lekker in de natuur met een personal trainer aan de slag.

6. Programma’s waarbij bewegen en voeding wordt gecombineerd

Gezonde voeding en beweging vergroot de belastbaarheid waardoor de vitaliteit en het energieniveau aanzienlijk verbetert. De gezondheid van mensen verbetert indien ze actief met dit programma aan de slag gaan. Het beperken van gewichtstoename of afvallen is een gevolg van gezonder eten en meer bewegen.  Afvallen is niet het primaire doel van dit programma, maar een gezondere leefstijl. Naast aandacht voor de voeding en gezond bewegen is er ook aandacht voor het gedrag. Een blijvende gedragsverandering is noodzakelijk om gezond te worden en te blijven.

7. Yoga

Gebaseerd op een eeuwenoude traditie. Yoga maakt gebruik van een reeks specifieke lichaamshoudingen voor de gezondheid en ontspanning. Dit omvat Power Yoga, Yogalates, Bikram, Ashtanga, Vinyasa, Kripalu, Anurara, Kundalini, Sivananda en nog vele andere vormen.

8. Senioren programma’s

De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en wat belangrijker is: gezond ouder! Dat gaat vaak niet vanzelf en steeds meer ouderen beseffen dat ze daar zelf veel aan kunnen doen. Een gezonde leefstijl waarin beweging steeds belangrijker lijkt te worden staat daarbij op de voorgrond.

Het effect van Seniorenfitness:

- Lenigheid van je lichaam verbeteren

- Spiergroepen versterken

- Een betere balans opbouwen

- Het uithoudingsvermogen onderhouden

- Het onderhouden van de sociale contacten.

9. Functionele fitness

Een functionele training is vooral gericht op de bewegingen die we dagelijks maken. De voornaamste troeven? Een betere houding en coördinatie en een grotere stabiliteit. Functionele fitness wordt gekenmerkt door eenvoudige oefeningen die geen aparte spiergroepen trainen, maar gericht zijn op het functioneren van het volledige lichaam. Geen specifieke krachttraining dus voor je biceps, buik- of dijspieren, maar wel algemene spierversterkende oefeningen. Functioneel trainen is ook populair bij topsporters, met name om blessures te voorkomen en coördinatie en evenwicht te bevorderen.

10. Small Group Training

Small Group Training is een heel goed alternatief voor wanneer de kosten van één op één begeleiding te hoog gevonden worden. Small Group training biedt de voordelen van het intensief werken met een personal trainer tegen een lager tarief en samen met anderen. Small Group Training is voor iedereen geschikt die er van houdt in groepsverband te trainen, maar ook graag de extra uitdaging van een persoonlijke gerichte training aan wil gaan. Ook voor mensen die na hun personal training-traject toch begeleiding willen blijven houden.

Andere trends

Naast de top tien van fitnesstrends in 2015 zijn er nog andere trends te bespeuren zoals CrossFit; een trend die zich doorzet. Een paar jaar geleden was CrossFit nog een fitnessprogramma voor de elite en bad boys, maar inmiddels is de workout ook doorgebroken bij de massa. CrossFit-boxen zijn niet alleen te vinden op industrieterreinen, maar ook midden in de stad. Verder blijven apps en activity trackers populair, maar in 2015 gaan we een stapje verder. Ook in sportscholen gaan we steeds meer telemetrische resultaten zien. Denk aan prestaties en resultaten die tijdens de spinningles worden weergegeven op een scherm. Bedrijven die persoonlijke gegevens via apps en apparaten verzamelen zijn steeds beter in staat om consumenten te helpen deze gegevens te gebruiken om hun fitheid en gezondheid te monitoren. Deze trend wordt de komende vijf jaar booming. Ook gaan we in 2015 vaker thuis trainen met YouTube filmpjes, een app, of meedoen aan online fitness challenges. Verder worden korte workouts van 10, 20 of 30 minuten nóg populairder. Wie heeft er nog tijd om een uur of langer te sporten? Mensen zijn makkelijker te motiveren om een korte workout te doen en deze korte programma’s gaan we ook op het lesrooster van de sportschool zien. Tenslotte sportprogramma’s voor kinderen. Kinderen zitten teveel en worden steeds zwaarder. In 2015 gaan we workouts gericht op kinderen zien en programma’s om samen te sporten met kinderen.

FIBO / 2de European Health & Fitness Forum

Wanneer we kijken naar 2de European Health & Fitness Forum (EHFF), dat plaats vindt tijdens FIBO (8 april 2015 in Keulen), zien we motivatie en gedragsverandering als thema. Vooraanstaande sprekers presenteren zich hier met actuele discussies over de ontwikkeling van de fitnessindustrie. De EHFF is weer gezamenlijk door de Europese branchevereniging Europa Actief en de FIBO georganiseerd. De organisatoren verwachten ongeveer 400 deelnemers uit de wereld van de fitness evenals de toeleveranciers, organisaties en instellingen en EU-politici, media en wetenschap. Zij hebben als doel nog meer mensen te laten bewegen. Hoe - dit is de belangrijkste vraag van EHFF 2015. Motivatie en gedragsverandering in relatie tot fysieke activiteit en fitheid is het belangrijkste onderwerp van het congres. De leden in sportscholen dienen langdurig enthousiast te worden voor fitness. Nog meer doelgroepen dienen aangesproken te worden. Tenslotte wordt de nieuwste ‘Europa Actief / Deloitte European Health & Fitness Market Report 2014’ gepresenteerd. De meest uitgebreide jaarlijkse enquête van de fitnessmarkt in Europa.

Voor de nieuwste innovaties en trends in fitness moet u zeker de FIBO bezoeken. De wereld van de trainingsapparaten is één van de kerngebieden tijdens de FIBO. Zowel key-players als ook nieuwkomers presenteren hier hun trends, noviteiten en aparte designideeën. Het veeleisende vakpubliek bestaat uit beleidsbepalers, managers, investeerders en handelaren uit meer dan 100 landen.

www.fibo.de

Edities