- Column Fitter Nederland

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2014
Sauna's en regelgeving: een lastig verhaal

BodyLIFE Benelux sprak met Harry Beens, eigenaar van Electro Safe uit Assen. Vanuit zijn werk als inspecteur voor elektrische installaties en als toezichthouder voor het veilig gebruik van elektrische energie komt Beens regelmatige schrijnende situaties tegen.

“Maar wat ik onlangs tegenkwam, dat sloeg echt alles. De elektrische installatie is aangeleverd door een in Nederland gevestigd bedrijf. Ongeacht waar de componenten vandaan komen, moeten ze voldoen aan de in Nederland geldende eisen. Deze eisen zijn in de loop van de jaren opgesteld en bijgesteld. Nu zijn er internationale eisen en er zijn voor elk land dus aanvullende nationale eisen. Een product of een samengesteld product moet dus minimaal aan deze internationale en nationale eisen voldoen.

In Nederland kennen we de NEN 1010 en de NPR 5310 en daarnaast internationaal ook voor saunakachels de NEN-EN-IEC 60335. Al deze documenten zijn er op gericht om een veilig gebruik van deze installatie te garanderen. Dit geldt voor de gebruiker maar ook voor technici die er aan moeten werken.”

Fouten

“Nu zul je je afvragen wat is er mis? Nagenoeg alles! Dat was voor mij dan ook de reden om deze specifieke sauna af te koppelen en dus buiten gebruik te stellen. Voor een niet ingewijde zal het niet zoveel uitmaken, als het er maar goed vertoeven is. Begrijpelijk, maar in dit specifieke geval zaten acht fouten, acht!”

De gebreken op een rijtje:

“In Nederland is het verplicht om in deze situatie alle actieve geleiders, ook wel aders genoemd, te kunnen scheiden van het voedende net. Dit geldt dus voor de hoofdschakelaar maar ook voor de groepsschakelaars. De hoofdschakelaar moet manueel schakelbaar zijn, zodat een leek de elektraverdeler in zijn geheel uit kan zetten. Boven in de verdeler zitten zes installatieautomaten op een rij. Op zich zal dit in eerste instantie niet voor problemen zorgen, maar hier zit alles door elkaar heen. Je zou denken dat de eerste drie bij elkaar horen en de tweede serie van drie ook. Maar dat is niet het geval, de even en de oneven nummers horen bij elkaar. Dus 1, 3 en 5 zijn een eindgroep en 2, 4 en 6 vormen de tweede eindgroep. Het zou zo moeten zijn dat 1/2/3 en een vierde voor de nul onderdeel zijn van een meerpolig schakeltoestel. Hierbij moet dan ook worden opgemerkt dat deze vier mechanisch verbonden moeten zijn. De twee één-fase eindgroepen moeten ook tweepolig uitgevoerd worden, deze zijn nu enkel uitgevoerd.”

“Dan een ander aspect, de verlichting in de sauna. Alle eindgroepen, met uitzondering van de eindgroepen die de saunakachels voeden, moeten zijn voorzien van een aardlekschakelaar die bij een fout stroom van 30mA afschakelt. Op de foto is geen aardlekschakelaar te herkennen, want die ontbreekt. De verlichting in de sauna moet gevoed worden vanuit een spanningsbron met een extra lage spanning (SELV- of PELV-keten). De voeding voor de verlichting is 230 V en de gebruikte onderdelen konden niet tegen de hoge temperatuur in de sauna. Het gevolg? Geïsoleerde delen waren geheel blank geworden en waren dus levensgevaarlijk.”

Bij navraag door Beens bij de leverancier werd er in eerste instantie redelijk gereageerd. Beens: “Daarna werd er geschermd met de buitenlandse leverancier, want die stelde dat ik het niet begreep. U als ondernemer moet op het geen u geleverd wordt, kunnen vertrouwen. Dit specifieke onderwerp is immers niet u ding. Maar als eigenaar, en dus eindverantwoordelijke, bent ook u bij een calamiteit aansprakelijk te stellen en kunt u zich op voorhand niet verschuilen door te stellen dat u het zo aangeleverd heeft gekregen.”

Been besluit: “Het beste wat u als ondernemer kunt doen, is uw elektrainstallateur vragen om er eens goed naar te kijken. In het geval dat het niet in overeenstemming is met de norm en regelgeving, dan kunt u in overleg met de installateur aanpassingen laten uitvoeren. In het ergste geval kunt u ook de leverancier van de sauna aansprakelijk stellen.”

Een sauna moet rust uitstralen en mag in geen enkel geval een risico vormen voor de gebruikers. Daarom zijn er voor het gebruik van elektriciteit in een sauna, naast de standaard eisen, extra eisen omschreven ten opzichte van een 'gewone elektrische installatie'.

Sauna's I producten en concepten

body•LIFE 4I2014 I

Edities